Rangos elismerést kapott a közelmúltban a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Szolnoki Művésztelep. Ebből az alkalomból köszöntötte az alkotókat Dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Szalay Ferenc polgármester a Szolnoki Művésztelepen.

Rangos elismerést kapott a közelmúltban a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Szolnoki Művésztelep. Ebből az alkalomból köszöntötte az alkotókat Dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Szalay Ferenc polgármester a Szolnoki Művésztelepen.

Csodálatos ez a hely, az itteni atmoszféra, az itt alkotó művészekkel beszélgetve, alkotásaikat csodálva mindig feltöltődik az ember – kezdte köszöntőjét a kormánymegbízott, hangsúlyozva, hogy mennyire szükség van napjainkban az általuk közvetített értékekre.

Egy várost nem elég üzemeltetni, nem elég utakat építeni, lélek is kell bele. S ezt a lelket, a teremtő, alkotó lelket meg lehet találni, itt, a művésztelepen – mondta Szalay Ferenc, hozzátéve, hogy művészeink mindennapos kapcsolatban vannak a várossal, azzal élő egységet alkotnak.

A Zagyva és Tisza ölelésében megbújó művésztelep két épületének 6-6 műtermében 115 éve folyamatos az alkotómunka. Három évtizeden át járt Szolnokra az osztrák katonatiszt festő, August Pettenkofen, de kapcsolatba került a Tisza parti város művészeti életével többek között Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László Koszta József, Fényes Adolf Chiovini Ferenc, Pólya Tibor is. A Szolnoki Művészeti Egyesület Pogány Gábor Benő szobrászművész szervezésében és elnökletével 2002-ben alakult újra.

A művésztelepet – ahol fiatal művészek, és külföldi meghívottak váltják egymást - az egyéni kiállítások, országos tárlatok, nyitott műtermek, az oktató tevékenység ismét a régió központi kulturális helyszínévé emelte. Amint azt a korábban a díjátadón dr. Egri Mária megfogalmazta: a Magyar Örökség díj nemcsak a Szolnoki Művésztelep 115 esztendejének folyamatos művészi munkáját ismeri el, de a folytatásban rejlő, nélkülözhetetlen bizalmat is jelzi.

Verebes György, a művésztelep művészeti vezetőjének munkásságát március 15-e alkalmából Munkácsy-díjjal ismerték el, így kettős ünneplésre nyílt alkalom.

S nem csupán a múlt és a jelen ad okot büszkeségre, de a közeljövőben elkezdődő több mint egymilliárd forintos fejlesztés is. Az összegből felújítják a művésztelepet és közvetlen, egykor a szolnoki vár részét képező környezetét, továbbá a tervek szerint egy látogatóközpontot is kialakítanak.

(szolnok.hu, Kormánymegbízotti Kabinet)