Húszezer magyar méhész munkájának eredménye, hogy az ország világszerte ismert és elismert kiváló mézeiről, a méhészet hosszú ideje a magyar agrárium egyik legsikeresebb ágazata - jelentette ki a földművelésügyi miniszter Tiszafüreden, a tiszaigari API-GAR Szociális Szövetkezet új mézüzemének átadásán. Az ünnepségen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is köszöntötte a résztvevőket.

2011-évtől közfoglalkoztatás keretén belül az országban egyedüliként kezdtek el a Start munkaprogram keretein belül méhészettel foglalkozni Tiszaigaron. A program során még a méhészeti mellékterméket is felhasználják, méhviaszból gyertyát, különböző ajándéktárgyakat állítanak elő.

Hosszú távra terveznek, melynek egyik bizonyítéka ez a mostani átadó ünnepség. Ez a megvásárolt mézüzem egy következő lépcsőfok, ahol már a méz feldolgozása, kicsomagolása üzemi viszonyok között történik, és a létrejött szociális szövetkezet keretein belül folyik tovább a munka.

Húszezer magyar méhész munkájának eredménye, hogy az ország világszerte ismert és elismert kiváló mézeiről, a méhészet hosszú ideje a magyar agrárium egyik legsikeresebb ágazata - jelentette ki a földművelésügyi miniszter Tiszafüreden, a tiszaigari API-GAR Szociális Szövetkezet új mézüzemének átadásán.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar méhészek 1,1 millió méhcsaláddal évente 22-24 ezer tonna mézet állítanak elő. Ennek több mint háromnegyedét exportálják, 95 százalékban a nyugat-európai piacokra. Az unió mézkereskedelmének 40 százaléka Magyarországról származik, a mézexport éves árbevétele 60 millió euró körüli – tette hozzá. Közölte: fontos, hogy a jó minőségű magyar méz közvetlenül jusson a piacokra és a termékek csomagolásában, illetve feldolgozásában is versenyképesek legyünk a nemzetközi piacokon.

Fazekas Sándor elmondta, 10 év alatt meghétszereződött, 0,1 kg-ról 0,7 kg/fő-re emelkedett a hazai mézfogyasztás. A mézes reggeli programban fél év alatt 70 iskola, mintegy 30 ezer gyermek vett már részt. A magyar mézek világszerte ismertek, gyengébb minőségű uniós mézekhez javítómézként is használják.

Dr. Kállai Mária köszöntőjében hangsúlyozta; az, hogy mely település hogyan tud élni a kormányzat adta lehetőséggel, nagyban függ a település vezetésétől, a megvalósítás minősége pedig főként a kreativitáson múlik. Örömmel tapasztaljuk, hogy a megyében több ilyen sikeres program zajlik. Az elsők között említhető Tiszaigar Község Önkormányzata, amely a jó ötlet megvalósítására az egyik legjobb példa – fogalmazott a kormánymegbízott Tiszafüreden, a tiszaigari API-GAR Szociális Szövetkezet új mézüzemének átadásán.

Az önkormányzat által szervezett foglalkoztatás nagy jelentőséggel bír a település életében, mert az halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben található. A programok sokszínűsége munkalehetőséget biztosít különböző rétegek számára, férfiak, nők, idősebbek, fiatalok is munkához juthatnak. Ezek mellett fontos szerepet kap az erkölcsi megbecsülés is – tette hozzá a kormánymegbízott.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet, MTI/FM Sajtóiroda)