Kitartásának köszönhetően a magyarság mára ismét a Kárpát-medence vezető ereje lett, ez volt a válaszunk Trianonra – mondta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a Nemzeti Összetartozás Napján. A megemlékezésén dr. Berkó Attila kormánymegbízott és dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető is részt vett.

A polgármester a szolnoki rendezvényen kijelentette: a térség országainak megbékélésre kell törekedniük, és a jövő Európájának érdekében együtt kell működni. Ezt az összefogást pedig Magyarországnak kell vezetnie – hangsúlyozta Szalay Ferenc.

A városvezető emlékeztetett: a határon túlra került magyarság nem vált idegenné, megőrizte magyarságát, amivel hozzájárult a nemzet határokon átnyúló lelki összefogásához.

Szalay Ferenc szólt arról, hogy emlékeznünk kell a rossz döntésekre, és meg kell őrizni az összmagyarságot. Ebben az ügyben a kormány ma a magyarok mögött áll – tette hozzá.

Győri Péter Benjámin, evangélikus esperes beszédében gróf Apponyi Albert szavait idézve Magyarország térségben betöltött történelmi egyensúlyi helyzetét hangsúlyozta.

A rendezvényt a Szigligeti Színház, a Légierő Zenekar, és a Szolnoki Népdalkör előadásai kísérték.

A trianoni diktátum 99. évfordulóján tartott megemlékezésen a városi intézmények, és a kilátogatók a Tiszai hajósok terén lévő emlékműnél helyezték el koszorúikat. A kormányhivatalt dr. Berkó Attila kormánymegbízott és dr. Bozó Andrea szolnoki hivatalvezető képviselte.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)