A Black Swan 2017 nemzetközi katonai gyakorlat VIP napján a szolnoki helikopterbázison Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter is megtekintette a katonák statikus és dinamikus bemutatóját. A meghívott között ott volt Dr Kállai Mária megyei kormánymegbízott is.


A gyakorlat során a magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával.


Az államfő bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a nemzetközi szerepvállalásban minél hatékonyabban, eredményesebben és a korábbi megbecsültséget növelő módon tudjanak részt venni a magyarok. Hozzátette: reméli, hogy soha nem kerülnek a magyar katonák olyan helyzetbe, hogy tudásukat éles szituációban, harcászati körülmények között kelljen bemutatniuk.

A köztársasági elnök elmondta: a magyar katonák azért gyakorlatoznak más nemzetek “fiaival”, hogy legalább négy feladatot teljesítsenek az elkövetkező időben.

Kifejtette: a magyar katonák alkotmányos feladata Magyarország határainak védelme; a második feladat: a különböző nemzetközi szövetségekből, elsősorban a NATO-szövetségből származó feladatok teljesítése; legalább ilyen fontos a nemzetközi békemissziókban történő szerepvállalás Európában, de azon kívül is.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Simicskó István elmondta: elismerést vált ki a szövetségesek részéről is, hogy jelentős mértékben erősödött a magyar haderő különleges műveleti képessége az elmúlt időszakban - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Szolnokon.


Simicskó István a Saber Guardian 2017 nemzetközi gyakorlatsorozat Black Swan 2017 elnevezésű különleges műveleti gyakorlata sajtónyilvános napján hangsúlyozta: először bízták a magyarokra egy többnemzetiségű egység vezetését, azt eddig mindig az amerikaiak vezették. Hozzátette: a mai modern hadviselés időszakában a legjobban a különleges műveleti tudással rendelkező katona alkalmazható.

A miniszter hangsúlyozta: a megváltozott kihívások, így az asszimetrikus fenyegetés, nemzetközi terrorizmus, a tömeges illegális migráció, valamint a rendelkezésre álló források ésszerű felhasználásának szükségessége indokolta egy gyorsan reagálni képes, korszerű, könnyű fegyverzettel felszerelt, egységes irányítás alatt működő, a hagyományos katonai szervezetekkel nem, vagy csak korlátozottan megoldható feladatok végrehajtására speciális harceljárásokat alkalmazó katonai szervezet létjogosultságát.

A dinamikus bemutató során egy kis létszámú felderítőegység érkezett ejtőernyővel a gyakorlat forgatókönyve szerinti ellenséges repülőtérre. A földet érés után az előretolt repülésirányító légi támogatást kért a körzetben várakozó JAS-39 Gripen vadászgépektől, amelyek csapásmérését követően megkezdődhetett a gyorsreagálású erők bevetése. A forgószárnyasokon érkező különleges műveleti katonák pillanatok alatt bevették a célobjektumként szolgáló épületet, ezzel sikeresen teljesítve a kijelölt feladatot.

(szolnok.hu Fotó: Dévényi Veronika, honvedelem.hu)