Folyamatosan bővítjük szolgáltatásainkat, ennek keretében a kormányablakokban is kérhető tájékoztatás a családvédelmi akciótervről – jelentette ki dr. Berkó Attila szerdán, szolnoki sajtótájékoztatóján.

A megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, minden állampolgár, aki információt kér a kormányablakokban, teljes körű tájékoztatást fog kapni az ügyintézés lehetőségeiről. „2019. július 1-től lehet igényelni a támogatásokat. A kormányhivatal készül erre az időpontra, a kormányablakban dolgozókat felkészítjük, és ismertető kiadványokat is biztosítani fogunk” – tette hozzá.

„Célunk, hogy a hitelintézetekhez fordulók felkészültek legyenek. Bárki, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, kapjon megfelelő tájékoztatást” – emelte ki.

A kormánymegbízott méltatta a falusi csok-ot, melyről elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 53 településen igényelhető.

Az egy éve indult Család és KarrierPONT megyei programjával kapcsolatban úgy fogalmazott, a kisgyermekes anyukáknak, gyes-en, gyed-en lévőknek jó lehetőség, ahol hasznos, gyakorlati tudást kaphatnak. Ismertette, eddig négy előadás ment le a megyeszékhelyen, májustól pedig valamennyi járásban elérhetőek lesznek az ingyenes, mindenki által látogatható képzések.

„Támogatni kell a gyermekvállalást, az otthonteremtést, és erősíteni kell a családbarát szemléletet” – szögezte le Dr. Berkó Attila

A kormánymegbízott beszélt a 2019-es Diákmunka programról is. Elmondta, a kormányhivatalnak 135 millió forint áll rendelkezésre, melyből 16-25 év közötti, nappali tagozatos diákok foglalkoztatását szeretnék elősegíteni.

„A program 2019. június 1-től augusztus 31-ig nyújt támogatást, amire 1300 diák jelentkezését várjuk. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályain lehet érdeklődni, és a szerződéseket is ott kell megkötni” – tájékoztatott dr. Berkó Attila.

A kormányhivatal vezetője pozitívumként értékelte, hogy az önkormányzati szektor, a vendéglátás és a mezőgazdaság mellett idén már a turizmusban is lehet diákmunkát vállalni. „A program 2013. óta fut sikeresen. Növeli a fiatalok aktivitását, munkatapasztalatot biztosít nekik, és segíti későbbi elhelyezkedésüket – fűzte hozzá.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)