1944. április 16-án kezdődött a magyar zsidóság gettóba zárása. 2001 óta ezen a napon országszerte gyertyagyújtással, koszorúzással emlékezünk nemzeti tragédiánkra.

A megyeszékhelyen rendezett emléknapon a megjelentek főhajtással és koszorúkkal tisztelegtek az áldozatoknak állított emlékkőnél a Hild téren. Az önkormányzat, a helyi és országos zsidó szervezetek mellett a megyei kormányhivatal részéről dr. Berkó Attila kormánymegbízott és dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető adózott tisztelettel az áldozatoknak.

A Holokauszt szolnoki halottainak egykori lakhelyénél elhelyezett botlatóköveknél egy-egy égő gyertya jelezte, emléküket megőrzi a település.

Az emlékhelyek bejárása után a résztvevők a szolnoki zsinagógában gyűltek össze, ahol Varga Béla holokauszt túlélő idézte fel a korabeli eseményeket, a gettósítást, a térség zsidóságának deportálását, és a munkaszolgálatot. Kiemelte: „Azokban a vészes időkben mi ebben a zsinagógában imádkoztunk, és énekeltük, hogy Isten, áldd meg a magyart”. Mint mondta, szerették hazájukat, és fájt nekik, mikor el kellett hagyniuk.

Szalay Ferenc polgármester az eseményen hangsúlyozta, feladatunk emlékezni és emlékeztetni, hogy a Holokauszt borzalmai ne ismétlődhessenek meg.

Az eseményen a Varga Katalin Gimnázium diákjai adtak műsort, majd a megjelentek elhelyezték emlékköveiket.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)