A civil hozzájárulás az egészségügyben nemcsak a társadalmi szolidaritást erősíti, de az ágazat működését is segíti - fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az országos Civil Véradó Napok nyitórendezvényén, amelyet a megyeszékhelyen rendeztek meg.

Prof. Dr. Horváth Ildikó államtitkár, az országos programsorozat védnöke elmondta: az ágazat működtetése semmit nem érne az egészségügyben kifejtett civil felelősségvállalás nélkül. Ennek a véradás az egyik legszebb példája - fűzte hozzá. Mint mondta, a nagy műtéteket, traumatológiai eseteket nem lehetne enélkül a civil együttműködés nélkül megoldani. Köszönetét fejezte ki a véradóknak és a véradást szervezőknek egyaránt.Hangsúlyozta: az önkéntes vállalások szellemében hirdették meg a „Három generációval az egészségért” elnevezésű pályázatot és fejlesztik úgy az alapellátást, hogy az egészség megőrzésére, fejlesztésére nagyobb figyelem jusson.
Szólt arról is, hogy Szolnokon évtizedek óta komoly figyelmet fordítanak az egészség megőrzésére, fejlesztésére és a szűrésekre a civilek segítségével.
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a véradás fontosságát, valamint a civil összefogás erejét hangsúlyozta.Kitért arra, hogy a Magyarországon működő 62 ezer civil szervezet egy évben csaknem 280 milliárd forintot tud lehívni különböző állami, önkormányzati, európai uniós forrásból. Csaknem 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezeteknek, civil területen az országban.
Szabó István, Szolnok alpolgármestere a megnyitón elmondta: a szűréseknek, véradásoknak komoly hagyománya és több fóruma van a városban, és ezt a jó gyakorlatot a továbbiakban is folytatják.
Kékkőiné Nagy Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs és marketingigazgatója közölte: tapasztalataik szerint egyre többen tartják fontosnak és "karolják fel" a véradás ügyét, s ennek köszönhetően tavaly sikerült "hozni" a 2017-es eredményeket, míg a korábbi években lassú csökkenést tapasztaltak.Az eseményen a kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly volt jelen. A főigazgató a megnyitót követően lakossági szűrővizsgálatokon vett részt, a véradó napok keretében ugyanis szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokkal, életmód- és táplálkozási tanácsadással látták el az érdeklődőket. A programsorozatot a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága az Országos Vérellátó Szolgálattal, illetve a fővárosi és a megyei Civil Információs Centrumokkal közösen szervezi az EMMI egészségügyi államtitkárságának védnökségével országszerte 21 helyszínen. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

(Kormánymegbízotti Kabinet , MTI)