Miért képesek a fiúk kifulladásig fekvőtámaszt nyomni? Jól céloznak-e a lányok, ha a fegyver zoknibomba? Van becsület a csatatéren? Ezekre a kérdésekre a 2018-as Hertelendy Gábor honvédelmi tábor résztvevői könnyen válaszolnak, hiszen már a harmadik turnusnyi résztvevő is meglátogatta az egyik idei helyszínt, a Hollókői várat. A cél ezúttal is az, hogy a gyerekek élményeket szerezzenek, játékosan tanuljanak a honvédelemről és megismerjék a védelmi igazgatásban dolgozó szervezetek munkáját.

Minden évben új és változatos programokkal várja a gyerekeket a Hertelendy Gábor honvédelmi tábor. Idén a szervezők, a Heves Megyei Védelmi Bizottság titkárságának munkatársai a hollókői várat mutatták meg először a lelkes csemetéknek. Augusztusban már a harmadik turnus vesz részt a napközis rendszerű táborban.

A rendhagyó történelemórán a gyerekek megismerkedtek a vár történetével, a magyarok harcmodorával és fegyvereivel, de szóba került az is, hogy a várban tárolt víz helyett gyenge bort fogyasztottak a vitézek.

 

A fiúk fekvőtámasz-párbajjal döntötték el, kik szemléltethetik a páncélingeket és sisakokat – a nyertes végül 47 karhajlítással „fizetett” az egyik közel húsz kilós ing felpróbálásáért. A lelkesítő történelemórához nem illett a puhányság, így a fiúk keményen állták a „sarat”, azaz a nehéz védőfelszerelést.
 

 

A lányok az órát követő zoknicsatában felvették a versenyt a srácokkal és keményen, lelkesen dobálták ellenfeleiket. Az, akit eltaláltak, ki kellett álljon egy kicsit a játékból.

A szervezők örömmel állapíthatták meg, a gyerekek –fiúk és lányok egyaránt- nagyon becsületesen játszottak, méltón az előadásban szóba került hősök emlékéhez.

Ez a program jól mutatta a már hagyományos tábor mindenkori célját: az élmények megszerzése mellett hazaszeretettel, tudással és büszkeséggel megtölteni a gyerekek lelkét, akik később talán maguk is a honvédelem, rendvédelem területén találják meg hivatásukat.

A gyerekek a tábor keretében a Poroszlói Ökocentrumban hazai hal- és madárfajokkal ismerkednek, kipróbálhatják magukat számos sportágban (például íjászkodhatnak), kirándulnak Szilvásváradra és kézműves foglalkozáson is részt vesznek.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)