A tavalyihoz képest kétszer annyi, mintegy 260 gyermek jelentkezett az idei versenyre, ami a Zeneképzelet Produkció elképzelésének egyértelmű sikerét jelzi. Az Eszterházy Egyetemen, a négy napos rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón Várnagy Andrea elmondta: missziójuk lényege az, hogy a klasszikus zenét hazánk minél több településén ismertessék meg a gyermekekkel, ott is, ahol kevesebb eséllyel férnek hozzá a kultúrának ezen szegmenséhez.

Férjével, Farkas Zsolt zongoraművésszel együtt folyamatosan járják a falvakat, eljutnak a legkisebb tornatermekbe is, hogy csodálatos négykezes zongorajátékukkal elvarázsolják, inspirálják a gyerekeket. A produkció tagjai azt vallják, hogy a kamarazene kiváló közösségformáló, segíti a kapcsolatok kialakulását, az emberek közeledését.

Az Egerben rendezett eseménysorozat keretében olyan neves művészeket láthatnak játszani a gyerekek, mint Lakatos György Liszt-, Bartók- és Pásztory díjas fagottművész, Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, valamint Rohmann Imre és Kurucz Tünde zongoraművészek, akik gálakoncertet adnak. A versenyen és a kurzuson magyarországi és határainkon túli gyermekek is szerepelnek.

A sajtótájékoztatón részt vett Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, dr. Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára és Martonné Adler Ildikó, Eger város alpolgármestere is. A zenész házaspár megköszönte Az NKA támogatását, Eger város és az Eszterházy Egyetem segítségét. Megemlítették, hogy az egri zeneiskola beépítette programjába az idei versenyt, így a gyerekek tudatosabban készülhettek a megmérettetésre.  A versenyen egyébként minden résztvevőt díjaznak, senki nem megy haza üres kézzel.

A program ide kattintva tölthető le.

Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)