Heves megyébe is megérkeztek az idei influenza elleni oltóanyagok, a háziorvosi praxisokba 41 ezer adagot szállítanak ki a kormányhivatal munkatársai. Ez a mennyiség térítésmentesen vehető igénybe a 60 éven felüliek, egyes krónikus betegségben szenvedők, várandósok, egészségügyi és szociális intézményekben ápolt személyek számára, de azoknak is lehetőségük van a védőoltás beadatására, aki munkájuk révén az említett veszélyeztetett csoportokkal kerülnek kapcsolatba.

Magyarországon minden évben több százezren betegszenek meg az influenza tüneteivel.
Az influenza az influenzavírusok által okozott ragályos légúti betegség, ami cseppfertőzéssel és a légúti váladékkal szennyezett kezünk, tárgyak útján terjed. (Nem keverendő össze az enyhébb lefolyású „náthával”, „megfázással”!) Néhány órától 1-2 napig terjedő lappangási időt követően hirtelen kezdet, láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság jellemezheti. A betegek általában a tünetek jelentkezése előtti naptól 4-8 napon keresztül tudják továbbadni a fertőzést. Különösen veszélyes lehet csecsemők, kisgyermekek, idősek, elhízottak, dohányosok, várandósok, illetve különböző krónikus betegségekben szenvedők számára.

A leghatékonyabb védekezés ellene a védőoltás beadatása, melyet követően 10-14 nap elteltével alakul ki a szervezet védettsége. Így a Heves Megyei Kormányhivatal szakemberei már most javasolják a védőoltás felvételét!

Megyénkben 41 ezer adag vakcina áll rendelkezésre azok számára, akik veszélyeztetettségük révén jogosultak a térítésmentes védőoltásra. Ingyenesen kaphatják az oltást a 60 éven felüliek, bizonyos krónikus betegségekben (pl. asztma), vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, de a támogatott körbe tartoznak a várandós nők és azok, akik ebben az időszakban tervezik a gyermekvállalást. A szociális és egészségügyi intézményekben gondozott személyek és az ilyen intézményekben dolgozók is jogosultak az influenza elleni védőoltásra.

A 3 év alatti, krónikus beteg gyermekeknek szintén elérhető térítésmentes oltás (számukra egy másik vakcina áll rendelkezésre).

Az influenza elleni védőoltás mindenkinek ajánlott!
Az influenza elleni védőoltással családtagjainkat, gyermekeinket, idős rokonainkat, beteg hozzátartozóinkat, kollégáinkat is védjük, hiszen ha be vagyunk oltva, jóval kisebb a veszélye annak, hogy megfertőzzük őket.
A gyógyszertárakban vényre is beszerezhető az influenza elleni oltóanyag. További információkért forduljon a háziorvosához!

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció/ Népegészségügyi Főosztály)