A január 8-án vizsgázók találkozhatnak először az új videós KRESZ-kérdésekkel Egerben, a járművezetők elméleti vizsgája ugyanis januártól több mozgóképes feladattal is bővült. A Heves Megyei Kormányhivatal vizsgatermében más változást is hoz a 2018-as év: hamarosan új, nagyobb méretű monitorok váltják fel a már korszerűtlen képernyőket. Az elméleti tanfolyam és vizsga díját a 20 év alatti vizsgázók júliustól visszaigényelhetik az államtól. A témáról Boda Ferenc, az Egri Járási Hivatal Járművezető, Vizsgáztatási és Utánképzési Csoport szakmai vezetője beszélt az M1 televíziós csatorna Ma délelőtt című műsorában.

Januártól új mozgóképes kérdésekkel bővítette a járművezetők elméleti vizsgáját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A KRESZ-vizsgázók a videós kérdéseknél nemcsak egy adott időpillanatban fennálló forgalmi helyzetet látnak és értékelnek, hanem annak közelmúltbeli történéseit is figyelembe véve képesnek kell lenniük több, egymást követő információ feldolgozására is. A tárca tájékoztatása szerint a mozgóképes kérdéseket korábban az oktatók és a vezetni tanulók is kedvezően fogadták, ezért bővítik a meglévő két mozgóképes kérdéshely adatbankját.

Az M1 csatornán Boda Ferenc, az Egri Járási Hivatal Járművezető, Vizsgáztatási és Utánképzési Csoport szakmai vezetője elmondta: a kérdések megválaszolására 1-1 perc áll rendelkezésre, a videóanyag 10 másodpercben mutatja be a kérdéshez tartozó forgalmi szituációt. A vizsgázó az 1 perc alatt többször is lejátszhatja, újranézheti a videót.


A Heves Megyei Kormányhivatal egri vizsgatermében más változások is lesznek idén: hamarosan új, 19 colos monitorok kerülnek a korábbi, már elavult képernyők helyére. A leendő járművezetők nagyobb méretű képernyőkön, kiváló felbontásban nézhetik az elektronikus vizsgakérdéseket- jelentette be Boda Ferenc, szakmai vezető.

Fontos változás lesz idén az is, hogy július 1-től a KRESZ-tanfolyam és a KRESZ-vizsga díját is visszaigényelhetik az államtól azok, akik a vizsga napján még nem töltötték be 20. életévüket. A támogatás értékhatára 25 ezer forint. A visszaigénylést elektronikusan is lehet majd intézni, elég lesz hozzá egy ügyfélkapus regisztráció!

A Heves Megyei Kormányhivatal várhatóan 2018. áprilisától helyet biztosít Egerben az előzetes pályaalkalmassági vizsgálatoknak is, így például a hivatásos fuvarozó pályára készülőknek nem kell majd a fővárosba utazni az ú.n. PÁV minősítéshez.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)