Magyarország legelterjedtebb és leginkább allergizáló gyomnövénye a parlagfű, ezért a visszaszorítása a kormányhivatalok kiemelt feladata. Heves megyében a szakemberek helikopterrel és drónokkal is végzik a parlagfüves területek felderítését.

A parlagfű elleni védekezés a földhasználók kötelessége, ezért a kormányhivatal célja elsősorban a jogkövető magatartás elősegítése, másodsorban a minél hatékonyabb felderítés és az elmaradt védekezés hatósági kikényszerítése az allergiában szenvedők érdekében – összegezte dr. Pajtók Gábor sajtótájékoztatón. A kormánymegbízott bejelentette: idén már drónokat is használnak a felderítéshez a hatóság munkatársai. A kormányhivatal valamennyi földhivatali osztálya (Eger, Gyöngyös, Hatvan, Heves, Füzesabony) rendelkezik drónnal, amelyeket szakképzett munkatársak kezelnek.Dr. Boncz László, az Egri Járási Hivatal vezetője emlékeztetett: tavaly megtízszerezte az ellenőrzött terület nagyságát a hatóság, amiben nagy szerepe volt az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával szervezett helikopteres felderítésnek. A levegőből jól azonosíthatók a parlagfüves területek, így a drónok még hatékonyabbá teszik majd a munkát – tette hozzá.

Fontos, hogy már nem naptári naphoz kötődik a védekezési kötelezettség, hanem a parlagfű fejlettségi állapotához – hívta fel a jogszabályváltozásra a figyelmet Husznárné Bodor Éva, a növény- és talajvédelmi osztály vezetője. A védekezést elmulasztókra a hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki, és kényszerkaszálást rendelhet el.  A büntetés mértéke – amely a terület nagyságától és a fertőzöttség fokától is függ – 15 ezer forinttól 5 millióig terjedhet.

Gál Gábor fotói megtekinthetők IDE kattintva.

(Heves Megyei Kormányhivatal)