Heves megyében a Magyarországon élő valamennyi vadászható nagyvadfaj megtalálható, a vadászati hatósági feladatokat – így a trófeák bírálatát is- a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Agárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztálya látja el. A 2016/2017. vadászati év kiemelkedő trófeája a Mátrafüreden terítékre került, 92,6 cm csigahosszal rendelkező mufloné volt, ami az országban a hatodik legnagyobb nemzetközi pontszámot kapta az adott vadászati évben. Október 31-én befejeződött az idei őztrófeák bírálata, egy bak 635 grammos agancsát is értékelték a szakemberek.

A trófea görög eredetű szó, mely eredetileg győzelmi jelképet jelent. Minősége jellemzi az adott élőhely állapotát, a vadgazdálkodás szakmai színvonalát.

A trófeákat a vadászok kezdetben különböző szemléken, kiállításokon szubjektív alapon hasonlították össze, a mérhető bírálat és rangsorolás a magyar származású Nadler Herbert nevéhez fűződik, aki a gímszarvas bírálati képletét dolgozta ki. Ez a képlet lett a nemzetközi bírálat alapja is, melyet CIC-képletek néven fogadott el a Nemzetközi Vadászati Tanács 1937-ben, a Berlinben rendezett Nemzetközi Vadászati Kiállításon. Ezt követően minden vadfajra nemzetközi bírálati képletet hoztak létre, melyek alapján történnek a bírálatok ma is.
A trófeabírálat szempontjainak 90%-át objektíven meghatározható értékek alkotják. A felvett értékek számítógépes programban kerülnek rögzítésre, melyekből kialakul a bírálati pontszám. A vadászati hatóság a trófeabírálatról a vadászatra jogosult és az elejtő részére hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben a trófea eléri az éremhatárhoz szükséges nemzetközi pontot, a vadászati hatóság az elejtő részére érmet és oklevelet is átad.

A heves megyei vadászati hatóság a 2016/2017. vadászati évben 818 gímszarvas trófeát, 9 darab dámszarvas trófeát, 1517 darab őzbak trófeát, 269 darab muflon trófeát és 274 darab vaddisznó agyarat bírált el.
A 2016/2017. vadászati év kiemelkedő trófeája a Mátrafüreden terítékre került 92,6 cm csigahosszal rendelkező muflon trófeája volt, ami a 2016/2017. vadászati évben az országban a hatodik legnagyobb nemzetközi pontszámot kapta. A trófeabírálaton megállapított pontszámok alapján lehetőség van hazai és nemzetközi trófea ranglisták felállítására. Magyarországon került terítékre a világranglistát vezető vadkan agyar és dámszarvas agancs.

Néhány érdekesség a 2017/2018. vadászati év eddigi adataiból:

A 2017. augusztus 3-án az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészet területén terítékre került vaddisznó agyara kiemelkedő pontszámot ért el a bírálaton. A vadkan 25, 8 centiméter hosszú trófeája első fokon 135,85, a másodfokú bírálaton 134, 55 CIC pontot ért el.
2017. október 31. napjával befejeződött a 2017/2018. vadászati évben terítékre hozott és elhullott őzbak trófeák bírálata. A vadászati hatóság ebben az évben 1422 darab őzbak trófea bírálatát végezte el, amelyből 34 darab arany-, 55 darab ezüst- és 72 darab bronzérmet kapott.  A 2017-es évben terítékre hozott őzbakok közül a legnagyobb trófeasúlyú őzagancs 635 gramm, a legnagyobb pontszámot elért trófea 168,25 CIC. pontot kapott.

(HMKH EJH Agrár és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztály)