Összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautókat és az autóbuszokat. A figyelemfelhívó ellenőrzésben a közlekedési hatóságként eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a kormányhivatalok munkatársai vesznek részt. Heves megyében kollégáink először Kerecsenden, a 25-ös főúton ellenőriztek, ahol alig egy órán belül ittas járművezetőt állítottak meg és egy közúti baleset résztvevőinek nyújtottak segítséget.

Az őszi-téli időszakban megváltozó út- és látási viszonyokhoz minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell, a gumiabroncsok állapota befolyásolja a járművek menetstabilitását - erre figyelmeztetnek a hatóságok november 8 és 10. között országos, összehangolt ellenőrzés keretében. A kampányban a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala Közlekedési Osztályának munkatársai is részt vesznek, a megye nagyobb városaiban, változó helyszíneken ellenőriznek.

A személygépkocsik esetében azt vizsgálják, hogy a gumi megfelel-e az időszaknak, továbbá az abroncs műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát. Ugyanakkor a fagyálló folyadék szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket is ellenőrzik.
A buszok esetében az ülések és a biztonsági övek rögzítését, utóbbiak működőképességét, illetve a baleseti mentést szolgáló eszközök, például a tűzoltó készülékek, ablaktörő kalapácsok meglétét, az ajtók vésznyitó szerkezeteit is ellenőrzik.

Az ellenőrzött gépkocsik vezetőit tájékoztatják a téli járműüzemeltetés általános feltételeiről, a kifogásolható, de még nem szabályszegő mértékben leromlott állapotú járműegységek további használatának kockázatairól. A novemberben is nyári gumiabroncsokat használók figyelmét felhívják a csere időszerűségére.

Szerdán a kora délelőtti órákban a 25-ös főúton, Kerecsend belterületén tartottak ellenőrzést a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai. Az akció során a rendőrség közreműködésével sikerült kivonni a forgalomból egy ittas járművezetőt is. Nem sokkal később az ellenőrzési ponttól nem messze két személyautó ütközött. Kollégáink segítettek a helyszínen a tűzoltók kiérkezéséig; a balesetben személyi sérülés szerencsére nem történt.

(MTI/ Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)