Gyöngyösön és Egerben alakítottak önkéntes csapatot a kormányhivatal munkatársai, hogy a Te Szedd! országos akcióhoz csatlakozva idén is megszabadítsanak egy-egy területet a mások által otthagyott szeméttől. Több zsáknyi műanyag flakon, nejlonzacskó, cigarettacsikk gyűlt össze, de a gyöngyösi kollégák találtak két szobrot is, amik azonban nem a hulladékgyűjtőben fogják végezni.

Turisták által kedvelt helyszíneken gyűjtöttek szemetet a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai a Te Szedd! akcióhoz csatlakozva. A Gyöngyösi Járási Hivatal csapata Mátrafüredet választotta: a parkerdőt és a Bene-patak partját tisztították meg a hulladéktól, majd az előzetes vállalásukon túl a Kozmáry-kilátó és a Sástói autóspihenő környékét is rendbe tették. A bokrok közül két kisebb szobor is előkerült, ezeket természetesen nem zsákolták be az önkéntesek: azt tervezik, hogy megtisztítják és helyreállítják a műtárgyakat.

Egerben a Tűzoltó térről indult a „SzedegetŐk” fantázianéven alakult hivatali csapat, akikhez ezúttal a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság civil ruhás rendőrei is csatlakoztak. Az Eger-patak és a kerékpárút mentén gyűjtötték össze a környezetet csúfító és szennyező szemetet, egészen a Töviskes térig.


A célunk a példamutatás révén a szemléletformálás. A környezet védelme nem csak egyszeri akció, hanem a mindennapok része kell, hogy legyen – emelte ki Kovács Lilla, az önkéntesek koordinátora. A megtelt zsákok ellenére kollégáink szerint egyértelműen kevesebb szemét volt a patakparton, mint tavaly.

További fotók a Galériában.

A Te Szedd akció egészen vasárnapig tart, bárki csatlakozhat az önkéntes csapatokhoz. Helyszínek és időpontok a szelektálok.hu internetes oldalon találhatók.

(Heves Megyei Kormányhivatal)