Kánikulában az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel és fokozott terhelés érheti, ezért emelkedik a munkabalesetek kockázata. A dolgozók egészsége érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a munkavédelmi szabályok betartására.

Különösen szabadtéren, de zárt térben is szükséges ivóvizet biztosítani a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben (lehetőség szerint 14-16 Celsius fokon).

Biztosítani kell a munkavégzés közbeni pihenőidőket (óránként 5-10 perceseket), melyeket a munkavállalók lehetőség szerint a környezethez képest hűvösebb helyen tudjanak igénybe venni.

A munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók egymást váltva végezzék a munkájukat, és viszonylag rövid ideig tartózkodjanak egyhuzamban a tűző napon. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell (sátorlap, ponyva alkalmazásával). A dolgozók könnyű, világos színű ruházatban dolgozzanak és viseljenek árnyékoló fejvédőt, széles karimájú kalapot.

Zárt térben légtechnikai vagy klímaberendezéssel szükséges a megfelelő klímakörnyezetet biztosítani, vagy ahol azok alkalmazása nem megoldható, átszellőztetéssel. Meglévő klímaberendezések esetén különösen fontos azok karbantartása, tisztítása az egészségkárosodások megelőzése érdekében.

Munkaterületeken – különösen a szabadtéren – mindig legyen mobiltelefon (lehetőség szerint több is), hogy szükség esetén azzal lehessen segítséget kérni!

(Heves Megyei Kormányhivatal)