A parlagfű elleni védekezés a földhasználók kötelezettsége, amit külterületeken a kormányhivatal ellenőriz. A cél a gyomnövény virágzásának, azaz pollenszórásának megakadályozása. Az állampolgárok bejelentéseikkel segíthetik az eredményes hatósági munkát.

Heves megyében már zajlanak a határszemlék, a földhivatali mezőgazdászok és a növényvédelmi felügyelők a helyszínen dokumentálják a parlagfűvel fertőzött területeket a későbbi hatósági eljárásokhoz. A kormányhivatal ismételten felhívja a földhasználók figyelmét, hogy a törvényben előírt védekezési kötelezettségüknek a vegetációs időszak végéig folyamatosan tegyenek eleget!

Az állampolgárok bejelentéseikkel is hozzájárulhatnak a sokak számára egészségügyi panaszokat okozó gyomnövény elleni küzdelemhez. A Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszerben – regisztrációt követően- bárki jelezheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet. Az akár mobiltelefonról is beküldhető bejelentéshez képek is csatolhatóak, így fotókkal is dokumentálható a gyomnövény jelenléte. A rendszer belterület esetén a jegyzőnek, önkormányzatnak, külterület esetében pedig a kormányhivatal területileg illetékes földhivatali osztálya felé küld jelzést.

A kormányhivatal szakemberei minden bejelentést kivizsgálnak, és ha az ingatlan parlagfűvel való fertőzöttségét észlelik, megteszik a szükséges intézkedéseket (közérdekű védekezés elrendelése, növényvédelmi bírság kiszabása). A bejelentő a hatósági eljárás menetét a Rendszeren keresztül nyomon követheti.

(Heves Megyei Kormányhivatal)