A 2020-as költségvetést az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban elfogadta, időt hagyva a helyhatóságoknak a felkészülésre – hangzott el a 20. Önkormányzati költségvetési és adókonferencián. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte: 160 önkormányzat közel 400 képviselője tájékozódott a jövő évi gazdálkodási szabályokról Egerben.

Az uniós szintet évek óta számottevően meghaladó magyar gazdasági növekedés stabil fedezetet nyújt az állami költségvetésből gazdálkodó szereplők finanszírozására – jelentette ki a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Berczik Ábel kiemelte: az önkormányzatokra rótt kötelező feladatokhoz megfelelő finanszírozás társul, a helyhatóságok működési támogatásai számottevő mértékben növekedtek. A kormány jövőre 4 százalékos gazdasági növekedésre számít – tette hozzá.

Mészáros József, a konferenciát rendező Magyar Államkincstár elnöke elmondta: egy sikeres projekt lezárása előtt állnak, az ASP-rendszer bevezetése a helyhatóságok számára olyan informatikai szolgáltatást nyújt, amely egyszerűsíti azok működését, és növeli a tárca, az államkincstár, valamint különböző intézmények információs bázisát. 

Az önkormányzatok és minden állami szerv köteles feladatellátása során tiszteletben tartani a hatékonyság, átláthatóság és fenntarthatóság elvét, ennek mentén kell dolgoznia az új testületeknek is – emlékeztetett dr. Pajtók Gábor. A kormánymegbízott hangsúlyozta: Heves az utóbbi hét évben felzárkózott az ország gazdaságilag is meghatározó megyéinek sorába.

(Heves Megyei Kormányhivatal)