Az utóbbi néhány hétben egyre gyakrabban és nagyobb számban találkozhatunk poloskákkal lakott területeken. Napsütéses időben a házfalakon, vagy a lakásokban, főleg az ablakok környékén kerülnek szem elé, de sötétedés után is zavarhatják nyugalmunkat a zúgva repülő példányok. Konkrét káros hatásuk ugyan a városi ember számára általában nincs, viszont közismert kellemetlen tulajdonságuk, hogy bűzmirigyeikből igen kellemetlen szagot áraszthatnak. A védekezés leginkább környezetbarát módja a rovarhálók alkalmazása – ajánlja az Egri Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

Az őshonos fajokon kívül az ezredforduló óta több nagy inváziós potenciállal rendelkező jövevény faj is megjelent hazánkban. A melegedő éghajlatunk, a hosszú őszök és enyhe telek mind elősegítik ezek terjedését és elszaporodását, aminek következtében a jövőben kártételükre és kellemetlenkedésükre is fokozottan számíthatunk.

Régóta ismert őshonos, hazai fajunk a bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa), mely barna színű, de lakásainkban inkább „jövevényekkel” találkozhatunk.

bencepoloska

A nyugati levéllábú poloskát (Leptoglossus occidentalis) néhány évvel európai megjelenését követően 2004-ben Magyarországon is észlelték. E barnás színű, lassú mozgású karimáspoloska faj Észak-Amerikából került be hozzánk. A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) melegkedvelő, inváziós faj, mely feltehetőleg Etiópiából indulva világszerte terjed. Magyarországról először 2002-ben jelezték előfordulását. Tapasztalataink szerint az idén elsősorban ennek a fajnak az egyedeivel találkozhatunk otthonunkban. Nyáron a kertészkedők is bosszankodhattak a vándorpoloskák miatt, például a paprika, paradicsom termésének szívogatásával azok piaci értékének csökkenését idézték elő. Ugyanakkor számos más növényen is táplálkozik (dísznövényeket és gyomokat is beleértve), ami az ellene való védekezést nehezíti.

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) mára világszerte előfordul, de eredetileg kelet-ázsiai származású. Hazánkban 2013 óta észleljük, s az idén Egerben is megtaláltuk néhány egyedét fénycsapdában, illetve észleltük már lakóépületben is. Erre a fajra is, mint potenciális mezőgazdasági kártevőre kell gondolnunk a jövőben, mely gyümölcsültetvényekben, zöldségfélékben, de szántóföldeken és dísznövényeken is súlyos károkat okozhat szívogatásával.

Ázsiai márványpoloska

A tapasztalatok szerint nem egyszerű feladat a poloskák elpusztítása, mivel eléggé ellenállnak a különböző rovarölő szereknek, és sajnos a kevésbé környezetbarátnak tekintett készítmények a leginkább hatékonyak ellenük. A városi környezetben sem egyszerű a telelni nagy számban lakásokba húzódni igyekvő rovarok elleni védekezés, hiszen néhány hónapon keresztül folyamatosan ki vagyunk téve rohamuknak. A leghatékonyabb és leginkább környezetbarát a különböző rovarhálók alkalmazása lehet, melyekből a ritkább szövésű fajták is megfelelők lehetnek. Végső esetben aeroszolos háztartási rovarirtó készítményeket használhatunk otthonaink védelmére.

(Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály)