Heves megye településein is méltó rendezvényeken emlékeztek a trianoni békediktátum 98. évfordulójáról a Nemzeti Összetartozás Napján.

Egerben az Országzászló Emlékműnél Martonné Adler Ildikó alpolgármester ünnepi beszéde és az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjainak műsora után helyezték el koszorúikat a megjelentek.

A Heol eseményről készült képgalériája elérhető ITT.

Dr. Boncz László hivatalvezető és dr. Seszták Attila főigazgató helyez el koszorút a kormányhivatal nevében Fotó:Huszár Márk Heol.hu

Gyöngyösön felavatták a Szent Bertalan templom előtt, a Fő téren fölállított Országzászlót. Az összetartozás jelképének újraépítését először 1993-ban Jakkel Mihály, a Városvédő és Szépítő Egyesület akkori elnöke kezdeményezte. Ünnepi szavait Báryné Dr. Gál Edit történész, a Mátra Múzeum igazgatója tolmácsolta. Beszámoló és képgaléria ITT.

Fotó: Suha Péter gyongyos.hu

 

Hatvanban a Trianon téren tartottak megemlékezést. Szinyei András alpolgármester mondott beszédet és a Hatvani Szent István Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Részletek és képgaléria a hatvanihirlap.hu oldalon, ITT.

 

„…a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája. A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk : a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására /Törvényjavaslat a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről/

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció / Heol.hu, Hatvanihirlap.hu, Gyöngyös.hu)