Ősszel, a szőlő feldolgozásának időszakában számolni kell a mustgáz kialakulásának veszélyével – hívja fel a borkészítéssel foglalkozó munkáltatók és munkavállalók figyelmét a kormányhivatal munkavédelmi osztálya.

A szőlő levének erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, amely rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.

Önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak!

A lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, és ha elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14%-os CO2-tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% CO2-tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

(ITM, Heves Megyei Kormányhivatal, Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)