Április 28-a a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja, a világ számos országában ezen a napon emlékezünk meg azokról, akik a munkájuk során szenvedtek balesetet, vesztették életüket. Az Egri Járási Hivatal az emléknap alkalmából munkavédelmi nyílt napot szervezett, ahol elhangzott: a munkavédelem területén kiemelten fontos a tájékoztatás és az együttműködés. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség kétéves tájékoztató kampányt indított a munkahelyeken előforduló veszélyes anyagok használatából eredő veszélyforrások tudatosítására, erről is hallhattak előadást az egri programon résztvevő szakemberek.

Április 28-a a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. A dátum egy kanadai esemény évfordulója: 1914-ben ekkor fogadják el azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, ami létrehozza az első kanadai munkavédelmi hivatalt.  Ez a nap a részvétről és emlékezésről, ugyanakkor a cselekvésről, a megelőzésről szól! Az emléknap mottója: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”

A munkavédelmi szakma képviselői országszerte megemlékezéseket szerveznek. A rendezvényeken a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető és a munkavállalók méltóságát tiszteletben tartó munkahelyek fontosságára hívják fel a figyelmet. Az Egri Járási Hivatal munkáltatók, munkavédelmi szakemberek, érdekképviseleti szervek részére szervezett tájékoztató fórumot. A programnak a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott helyet.

Heves megyében 790 munkahelyi baleset történt, egy ember vesztette életét munkavégzés közben.Dr. Seszták Attila, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében kiemelte: van bőven teendő ezen a területen, az emberi élet érték és még nagyobb hangsúlyt kell, kapjon a megelőzés.

A munkabalesetben elhunytak emlékére dr. Boncz László, az Egri Járási Hivatal vezetője gyújtott gyertyát.A nyílt napon előadást tartott dr. Madarász Gyula, Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának orvos tanácsadója, aki beszélt a veszélyes anyagokkal kapcsolatos munkavédelmi szabályokról és az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség kétéves tájékoztató kampányáról. A veszélyes anyagok kezelésével főként a kis-és középvállalkozásoknál vannak problémák Magyarországon.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)