Bizalomra épülő közigazgatást szeretnénk kialakítani, ami a lehető legjobban szolgálja az állampolgárok érdekeit – jelentette ki Tuzson Bence Egerben. A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén ismertette a kormányhivatalok működését egyszerűsítő törvénymódosítás részleteit.

A szakemberek gyakorlati tapasztalatainak felhasználásával jött létre az a 88 jogszabály módosítását érintő, mintegy ezer oldalas törvénycsomag, amely jelentősen egyszerűsíti a közigazgatás működését – mondta Tuzson Bence a megyei kormányzati igazgatási szervek fórumán, az egri Törvényszék dísztermében. Az államtitkár az országgyűlés által kedden elfogadott változások közül elsőként az egyfokú közigazgatási eljárás bevezetését emelte ki, amely jelentősen gyorsítja majd a döntéshozatalt.

Az állam igyekszik könnyíteni a legnehezebb helyzetben lévő polgárainak életén, ezért a módosítások érintik a közgyógyellátásban részesülők, a megváltozott munkaképességűek és a tartós beteg gyermeket nevelő szülők ügyintézését is, megszüntetve vagy módosítva az élethelyzet túl gyakori igazolásának terhét – hangsúlyozta.Tuzson Bence részletezte a jövőben csak bejelentést igénylő ügyeket, úgy, mint a vállalkozói tevékenység megkezdését, a munkaerő-közvetítést, de példaként említette a járdaépítést is. A Heves megyei grémium előtt a közszolgálatért felelős államtitkár kitért arra, hogyan érintik a változások a kormányhivatalok szervezeti felépítését és napi munkavégzését. Mint mondta, szükség van az információs rendszerek egységesítésére is.

Fotó: Gál Gábor

(Heves Megyei Kormányhivatal)