Tombol a kánikula, rekordokat dönt a vendégforgalom a strandokon és aquaparkokban. A vízi csúszdák különösen a gyerekek kedvencei, ezért is igényel fokozott figyelmet az üzemeltetésük és ellenőrzésük. Heves megyében 9 helyszínen, 20 csúszdaberendezést vizsgáltak meg a Kormányhivatal szakemberei, egy vízi játék esetében tártak fel jogsértést.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017. évre meghatározott témavizsgálatai között szerepel az aquaparkok, strandok üzemeltetési feltételeinek piacfelügyeleti ellenőrzése. A témavizsgálat keretében - a Minisztérium útmutatása alapján- a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya a megyében 9 helyszínen végzett helyszíni ellenőrzést.

Összesen 20 berendezés kapcsán vizsgálták a szakemberek az üzemeltetés feltételeihez szükséges tanúsítványokat, azok tartalmi megfelelőségét, a berendezések érvényességét és a helyszínen feltüntetendő adattáblák meglétét.

Az ellenőrzések során egy esetben, a Hatvani Városi Strandfürdő ellenőrzése során tártak fel jogsértést, az üzemeltető nem tudott minden szükséges dokumentumot a helyszínen bemutatni. A hatóság piacfelügyeleti eljárás keretében indított eljárást. (Az üzemeltető később pótolta a hiányosságot.)

A fogyasztóvédelmi hatóság felhívja a strandok, fürdők, aquaparkok üzemeltetőinek figyelmét, hogy a 7/2007. GKM rendelet rendelkezéseinek való megfelelőség lényeges a szabályos működtetéshez, hiszen a jogszabályban előírt dokumentumok igazolják a berendezések biztonságát!

Országosan egyébként 136 helyszínen, 553 csúszdát, vízi ugráló várat és élményjátékot ellenőriztek a szakemberek, az eszközök 43 százalékánál állapítottak meg jogsértést.

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei augusztusban további helyszíni ellenőrzéseket tartanak Heves megyében.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)