A fogyasztók biztonsága érdekében a leglátogatottabb rendezvényeken is ellenőriznek a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai. A napokban a Kaláka Fesztiválon vizsgálódtak, de várhatóan a Bikavér Ünnepen is jelen lesznek.

Az ellenőrzések kiterjednek az egyes idegenforgalmi  és vendéglátóipari szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások betartására, valamint a vásárlói magatartást tisztességtelenül befolyásoló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésére is. A Kaláka Fesztivál ideje alatt egy esetben indult eljárás, mert egy árus nem megfelelő hitelességű mérleget használt.

Az idegenforgalmi szezonban Heves megyei piacokat, strandokat, cukrászdákat, kolbászsütőket és sörözőket keresnek fel a fogyasztóvédők, de vizsgálják majd a személytaxi-szolgáltatást nyújtók szabályszerű működését is.

Fontos ellenőrzési szempont például a kereskedő adatainak, valamint a termékek egységárának feltüntetése vagy a megfelelő árfelszámítás. Éttermek esetében pedig a felszolgálási díj fizetési kötelezettségről, annak mértékéről való tájékoztatás esetleges elmulasztását figyelik.

A korábbi évek tapasztalatai alapján jellemzően előforduló jogsértés a nem hiteles, illetve lejárt hitelesítésű mérleg használata, az italmérce hiánya vagy nem hiteles űrmérce használata. Előfordulhat azonban, hogy a vásárlók könyve hiányzott az üzletből vagy az eladási árat, egységárat helytelenül tüntették fel.

(Heves Megyei Kormányhivatal)