Barna medve jelenlétét észlelték Egerszalók környékén. A bejelentés alapján a kormányhivatal felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával. Terepen feladatot ellátó munkatársaink fotót is készítettek az állat talplenyomatáról.

A Bükki Nemzeti Park közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy egy ideig lehetőleg a település határain belül sétáltassák kutyáikat, mert az ebek könnyen felzavarhatják a külterületi cserjésekben meghúzódó medvét.

A barna medve hazánkban, így a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén sem szaporodik, hozzánk Szlovákia felől kóborló példányok jönnek át a zöldhatáron és általában pár nap, esetleg hét itt tartózkodás után visszatérnek a Tátrába – olvasható a tájékoztatóban.

Azt kérik, ha valaki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve a megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

Terepen feladatot ellátó növényvédelmi szakembereink készítettek fotót az állat talplenyomatáról. A mellé helyezett rúd piros jelölései közötti távolság 30 centiméter.

A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok IDE kattinva olvashatók.

(Heves Megyei Kormányhivatal / Bükki Nemzeti Park Igazgatósága)