A mai napon ünnepélyes keretek között került sor az Apollo Tyres gumiabroncsgyár átadására Gyöngyöshalászon Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a családi vállalatként működő indiai Apollo Tyres tulajdonosa, Onkar Kanwar részvételével. Az átadáson szintén részt vett a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás kormányzati felelőséként dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott is.

Magyarország célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban. Nem lottón nyerték a magyarok ezt a lehetőséget, ezt nem a szerencse fújta ide – hangsúlyozta beszédében a miniszterelnök. 2008. óta 11 európai ország volt versenyben a beruházásért, a Kanwar család az európai lehetőségek pontos felmérését követően döntött úgy, hogy az Apollo Tyres első Indián kívüli zöldmezős beruházását végül hazánkban, Heves megyében valósítja meg.

A gumiabroncsgyár 475 millió euró, forintban számláva 147 milliárd forintos összegből valósult meg, amelyhez a Kormány az európai szabályozás lehetőségeit teljes egészében kihasználva mintegy 16 milliárd forinttal járult hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta, az Apollo Tyres nem egyszerűen a magyar nemzetgazdaság szempontjából fontos beruházás, hanem az itt élő, a Heves megyei és a régióban élő magyarok számára is, az ő életükben is fontos pillanat. A Gyöngyöshalászon létrejött termelő egység évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer darab tehergépjármű-abroncsot fog előállítani az európai piac részére, mintegy ezer magyar családnak biztosítva majd megélhetést. A beruházó nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, az ökológiai lábnyom csökkentésére, valamint a társadalmi felelősségvállalásra is. Összhangban a Kormány azon célkitűzésével amely a magyar gazdaságot a duális szakképzés alapjaira kívánja átállítani, az Apollo Tyres szintén együttműködést alakított ki a Miskolci Egyetemmel, a szakembergárda hosszútávú biztosítása érdekében.

Az Apollo Tyres gyöngyöshalászi beruházását 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Kormány, ezzel egyidőben dr. Pajtók Gábort, Heves Megye Kormánymegbízottját jelölve a kiemelt jelentőségű ügy sikeres megvalósításához szükséges koordinációs tevékenység felelősének.

Heves Megyei Kormányhivatal a projekt tervezési szakaszától kezdődően - együttműködve az Apollo Tyres képviselőivel, egyúttal érvényesítve a jogszabályokban meghatározott követelményeket - folyamatosan segítette a beruházás megvalósulását, köztük az építéshez kapcsolódó hatósági eljárások jogszerű és gyors lefolytatását, valamint a kormányzat által biztosított foglalkoztatási támogatások hatékony felhasználását.

Hangsúlyozandó, hogy az országban a legnagyobb értékben Heves megye területén zajlanak beruházások. Az Apollo Tyres beruházásán túl több új nagyvállalat települ meg az észak-magyarországi régióban, folyamatosak a kiemelt projektek, amelyben a Heves Megyei Kormányhivatal koordinációs feladatokat lát el.  Ezek a beruházások javíthatnak a megye – országos viszonylatban nem túl kedvező - foglalkoztatottsági mutatóin. A nagyvállalatok betelepülésével párhuzamosan halad az Egert az M3 autópályával összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése, amelynek a kormányhatározat alapján 2018-ig el kell készülnie.

Az 1972-ban alapított, 16 ezer főt foglalkoztató Apollo Tyres Ltd. India vezető gumiabroncsgyártó vállalata, amely a világpiacon a 16. helyet foglalja el. A cég Indiában, Afrikában és Európában összesen 6 gyárat üzemeltet és több mint 100 országba exportálja termékeit. A Gyöngyöshalászon felépített gyár tesztelési fázisa sikeresen megvalósult, az első, eladásra szánt gumiabroncsok rövidesen elhagyják a gyártósorokat. A cég várhatóan 2018 őszén fogja elérni a teljes tervezett termelési kapacitást, akkorra évi 5,5 millió abroncs gyártására kerül sor.

 

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

(Kommunikáció - Heves Megyei Kormányhivatal)