Heves megyében járványküszöb érték fölötti, mérsékelt influenzaaktivitást mutatnak a háziorvosi praxisoktól érkezett adatok, de az Egri Járási Hivatal területén tovább emelkedett a betegek aránya. A megye valamennyi fekvőbeteg-ellátó intézetében látogatási tilalom van érvényben.

A figyelőszolgálat adatai alapján 2020. február 10. és 16. között 1215 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A megbetegedések 1,6%-a az 1-2 évesek 13, 2%-a a 3-5 évesek, 15,2%-a 6-9 évesek és 20,6%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette.

A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 49,4%-a. Ezen belül 21,4% a 15-24 évesek, 10,3% a 25-34 évesek, 14,4% a 35-59 évesek, 3,3%  a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Heves megyében a negyedik héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 387,3 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) fölötti, mérsékelt influenzaaktivitást mutat. A járvány még mindig főként egri, pétervásárai és bélapátfalvai járások lakóit érinti (a betegek aránya magas, 610,5 százalék).

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a markazi Mátra-völgyi Óvodából érkezett jelentés, ahol 33 gyerek és két felnőtt betegedett meg. A laboratóriumi vizsgálatok influenza A vírust mutattak ki.

A Markhot Ferenc Oktatókórház- és Rendelőintézet, valamint az Albert Schweitzer Kórház- és Rendelőintézet egy-egy beteg orr/garat vizsgálatát végeztette el. A mintákból influenza B és influenza A volt kimutatható.

Jó tanácsok az influenzás időszakra:
• Aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
• Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!
• A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
• A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nemcsak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
• Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
• Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
• Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha van rá mód, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.
Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

(Heves Megyei Kormányhivatal)