Sétáljon velünk Egerben a Szarvas kaszárnyától Buttler gróf háza felé, a híres Oroszlán vendégfogadó érintésével egészen a Vármegyeházáig! Ezek a történelmi helyszínek ma hivatali épületekként működnek, de a Kulturális Örökség Napjai keretében felidézzük rejtélyeiket, különös legendáikat!

A Heves Megyei Kormányhivatal csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz. Az Egri Lokálpatrióta Egylet közreműködésével 2020. szeptember 19-én (szombat) az érdeklődőket olyan hivatali épületeket érintő sétára várjuk, amelyek egykor jelentős történelmi események, legendák helyszínei voltak. A program az Egri Járási Hivatal épülete, az egykori Szarvas kaszárnya elől indul 16 órakor.

Járhatott a Szarvas téren Déryné Széppataky Róza? Buttler gróf házasságának és házának igaz története olyan „különös” volt, mint a Mikszáth-i regényben? Hányszor szállt meg II. József az Oroszlánban? Milyen jelentéssel bírnak a Fazola-kapuk szimbólumai? Tényleg szökött meg börtönből a híres betyár, Vidróczki? A kérdésekre a séta szakértő vezetője, dr. Löffler Erzsébet történész-muzeológus válaszol. Régi épületeink felújításáról, állagmegóvásáról és jelenlegi szerepéről Fajcsák Dénes állami főépítész ad tájékoztatást.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött a [[[qhEQHSWSbbvH8N0NG1m1MaG1raC5zYWp0b0BoZXZlcy5nb3YuaHU=]]] email címen, vagy telefonon: 06 (36) 521-502.

Az idei Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei is reflektorfénybe kerülhessenek, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

A Kulturális Örökség Napjai programokról további információ, valamint a regisztráció: http://oroksegnapok.gov.hu/

(Heves Megyei Kormányhivatal)