Több, mint 800 regisztrált résztvevőt várnak a csütörtökön kezdődött 55. Közgazdász-vándorgyűlésre. Eger már hatodik alkalommal házigazdája a nívós szakmai rendezvénynek, melynek nyitónapján idén Nobel-díjas közgazdász, Thomas J. Sargent és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is tartott előadást. A szakemberek pénteken 17 tematikus szekcióülésen folytatják a tanácskozást, szombaton pedig plenáris előadásokkal zárják a programot.

Eger és a Magyar Közgazdasági Társaság Heves Megyei Szervezete az idei házigazdája a Közgazdász-vándorgyűlésnek. A csütörtöki megnyitón Hegedűs Éva, a Társaság főtitkára ajánlotta a résztvevők figyelmébe a megyeszékhelyet, majd Habis László polgármester beszélt a város gazdasági helyzetéről, kiemelve a turizmus és az ipar fejlődését. Csontos Sándor, a megyei szervezet elnöke örömét fejezte ki, hogy a konferencia résztvevői létszáma alighanem rekordot dönt.


A vándorgyűlések történetében először tartott előadást Nobel-díjas közgazdász. Thomas J. Sargent az eszközárbuborékok jelenségéről beszélt, azaz miért nő valaminek az ára jóval a reális értéke fölé, meddig nőhet ez a piaci „buborék” és lehet-e kontrollálni a „buborékfújást”.


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a válságkezelésről tartott előadást, bemutatva a 2010 óta tartó sikeres magyar válságmenedzselési modellt, a véghez vitt strukturális reformok elemeit.


A közgazdász életműdíjjal a rendezvényen kitüntetett Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország ugyan sikeresen végrehajtott egy stabilitási és egy növekedési fordulatot, de ezek megőrzéséhez nélkülözhetetlennek nevezte a versenyképességi fordulatot. Véleménye szerint ma már nem mennyiségi, hanem minőségi mutatókban kell fejlődnie Magyarországnak.


A Magyar Közgazdasági Társaság 55. vándorgyűlésének központi témái között idén is meghatározó a versenyképesség és az innováció. A háromnapos tanácskozás szombaton plenáris üléssel zárul, ahol Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszönti a résztvevőket. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadásában gazdaságpolitikai helyzetképet ad, majd Heal Edina, a Google Magyarország vezetője beszél Az internet világa mindenkié címmel.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)