Magyarországon a lovakat is egyedi azonosítóval kell ellátni és országos adatbázisban nyilván kell tartani. Az állatokat egy éves koruk előtt, még a születésük helye szerinti gazdaság elhagyását megelőzően transzponderrel szükséges megjelölni.

A nem törzskönyvezett és a nyilvántartásba vett lóféléket transzponderrel szükséges megjelölni. Az elektronikus jelölő eszközt – csakúgy, mint a kutyák esetében – az állattartó kérésére állatorvos, vagy szakasszisztens helyezi el a ló nyakán, a sörényél alatt. Ezen állatok esetében az alternatív jelölés (pl. bélyegzés) kiegészítő jelleggel végezhető a transzponderes eljárás mellett. Csak a törzskönyvezett lófélék esetében – a NÉBIH által jóváhagyott tenyésztési program alapján – alkalmazható önálló alternatív jelölés.

A lófélék azonosító okmánya a lóútlevél, amely 2005 óta minden lóféle számára kötelező. Ez az okmány szolgál az egyed azonosítására, forgalomképességének és állategészségügyi státuszának igazolására, illetve ezen túlmenően a mellékletét képező betétlappal igazolható a tulajdonjog. A lóútlevél kiváltásáról a NÉBIH oldalán olvashatók részletes információk.A lovak tartási helyét minden esetben nyilván kell tartani az Országos Adatbázisban. Az állattartó kötelessége a bejelentés, amelyre akkor is szükség van, ha egyetlen egyedről van szó.

A lovak esetében vannak kötelező szűrővizsgálatok is, például a félévesnél idősebb egyedeken rendszeresen el kell végeztetni a takonykórra vagy a kevésvérűségre vonatkozó ellenőrzéseket. A kötelező állategészségügyi vizsgálatokat és védőoltásokat az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM rendelet írja elő. A vizsgálatok eredményeit és az oltások beadását a lóútlevélben fel kell tüntetni.

A lovak csak útlevéllel, azonosítóval és a kötelező szűrővizsgálatok negatív eredményéről szóló igazolással cserélhetnek gazdát.

Részletes tájékoztató anyagunkat a kapcsolódó anyagok között olvashatja.

(Heves Megyei Kormányhivatal)