A tegnapi napon a megyei vezetők a Mátrában és a Bükkben tartottak szemlét, hogy megtekintsék a múlt heti rendkívüli időjárás milyen pusztításokat végzett az erdőkben.

Április 24-én délelőtt Csontos Ambrus tű. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója és Dobre-Kecsmár Csaba, általános vezérigazgató- helyettes járták be azokat a mátrai helyszíneket, ahol a múlt heti havazás és erős szél károkat okozott. Az erdészet szakemberei javaslatot tettek a hasonló esetek megelőzésére és olyan intézkedéseket tanácsoltak, amelyek a károkat mérsékelhetik.

A késő délutáni órákban dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Szabó Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatóságának vezetője, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgató és az erdészet vezetői tartottak szemlét a Bükk Felsőtárkány és megyehatár közötti szakaszán. Az erdészet és a közút szakemberei, valamint az egri hivatásos tűzoltók napok óta megfeszített munkával dolgoznak azon, hogy a fenti útszakasz minél hamarabb újra biztonságosan járható legyen. Az útszakasz a szemle idején járható volt, most már a szakemberek a másodlagos veszélyforrások (hegyoldalban megdőlt fák, kifordult fagyökerek, szakadék mellől hiányzó védőkorlát) megszüntetésén és kijavításán dolgoznak. Egyértelműen megállapítható, hogy a rendkívüli időjárás óriási károkat okozott a Bükkben, hónapokra munkát adva az erdészetnek. A károk elhárításán dolgozók a közlekedők türelmét kérik, hiszen ahogy a szemlén résztvevők közül egyikük megfogalmazta: Nem az erdő született az emberekhez, hanem nekünk, embereknek kell alkalmazkodni a természethez.

(Kommunikáció - Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)