A díjat Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a könyvtár igazgatója vette át a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett díjátadó ünnepségen Balog Zoltán minisztertől 2016. január 21-én Budapesten, a Vigadóban.

A szakmai siker helyben - a könyvtár olvasótermében - is okot adott a dolgozókkal, szakmai szereplőkkel és a fenntartóval közös ünneplésre.

A díjat – melynek fő eleme az innováció - az a Minősített Könyvtár címmel rendelkező intézmény nyerheti el, amelynek kiemelkedően magas minőségi szintű újszerű szolgáltatásait a használók, a partnerek és a fenntartók sokoldalúan visszaigazolják, értékelik.

A könyvtár szervezeti kultúrájának erőssége, hogy a vezetés motiválja a munkatársakat, teret enged a kreativitásnak, az innovatív ötletek megvalósításának. A szervezet sikerei legtöbbször egy-egy kolléga ötletéből bontakoznak ki, annak alapján válnak eredményes, keresett szolgáltatásokká vagy követendő jó gyakorlattá. Könyvtári Minőségi Díj pályázatot is erre a szellemi tőkére alapozva nyújtották be három témakörben.

1) Könyvtár a falakon túl: a plázakönyvtár működtetése egyedül álló kezdeményezés a hazai könyvtárügyben. A strandkönyvtár és parkkönyvtár szolgáltatásuk is sok egyediséggel bír, folyamatosan alakul, egyre tartalmasabb és látványosabb lesz. Cél, hogy kilépve a könyvtár épületéből oda vigyék szolgáltatásaikat, ahol sok ember megfordul, és egyéb tevékenységeik mellett szívesen fogadják a könyvtár kínálatát, a könnyen elérhető olvasnivalót és információt.

2) Élmény alapú könyvtári programok a Hevestékában: Ebben a projektelemben azt mutatták be, hogyan tudnak 84 Heves megyei könyvtári szolgáltató helyen izgalmas programokat megvalósítani a saját dolgozóinkban rejlő plusz képességek kibontakoztatásával. A tematikákat könyvtárszakmai tudásuk alkalmazásával, személyes érdeklődésük, speciális tudásuk és egyéni motivációjuk szerint dolgozták ki a helyi igényekhez és a lakosság összetételéhez alkalmazkodva

3) Könyvtár a felhőben: A projekt lényege, hogy egy új technológia alkalmazása - amely egyben innováció és egyben példát adó jó gyakorlat is - hogyan tudja erősíteni a szervezeti kultúrát, a belső kommunikációt, a kollégák munkájának koordinálását, együttes munkavégzését.

A díjhoz elsőként Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere gratulált. Kiemelte, hogy a hagyományos könyvtári keretek kitágítása, az élményszerű események szervezése és a legkorszerűbb technikai vívmányok használata nagyban hozzájárul az olvasás megszerettetéséhez. A polgármester elmondta, hogy a közeljövőben a könyvtár épületének felújítását is tervezik.

A díj komoly munka és tenni akarás elismerése – emelte ki köszöntőjében dr. Seszták Attila, a kormányhivatal igazgatója. Fontos, hogy a megkopni látszó szellemi értéknek új szerepet adjunk, s a könyvtár varázsa ugyanúgy elérje a gyerekeket, mint az idősebb korosztályt. A Könyvtári Minőségi Díj elnyerésének külön értéke, hogy évente egy csak könyvtár kaphatja meg. Ezen a legmagasabb szintű szakmai elismerést 2015-ben adták át először, a Bródy Sándor Könyvtár a Minősített Könyvtár címet viselő könyvtárak közül másodikként lett birtokosa a díjnak. A könyvtár minőség iránt elkötelezett, összeszokott csapata talán a díjnál is nagyobb jutalom – fogalmazott az igazgató, majd hozzátette: a könyvtár küldetése a szellemi tőke megőrzése, továbbadása, új módon való kommunikálása és jövő generációjának megszólítása, ami nagy felelősséggel járó feladat. Az Alaptörvény Szabadság és felelősség szakasza kimondja: minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez, ami magában foglalja a hozzáférés biztosítását, a sokféleséget, az esélyegyenlőséget és megannyi európai értéket.

Skaliczky Judit, a Könyvtári Szakmai Kollégium tagja beszédében ismertette a díj eredetét, a szolgáltató könyvtár egyik fő feladatának pedig a helyi társadalmi életben való részvételét jelölte meg.

Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)