Segítséget kaphatnak az álláskereséshez, valamint piacképes képzésben és anyagi támogatásban is részesülhetnek azok a 15-24 év közötti fiataloknak, akik nem szeretnének továbbtanulni, azonban még nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az Ifjúsági Garancia Rendszer már 4500 fiatalnak segített Heves megyében, ezért érdemes mielőbb felkeresni a lakóhely szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályát!

A pályakezdő álláskeresőként regisztráló fiatalok sokféle ingyenes segítséget kaphatnak a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain: válogathatnak állásajánlatok közül, valamint részt vehetnek olyan oktatásokon, ahol megtanulhatják az álláskeresés fortélyait. Amennyiben pedig még tanulni szeretnének, jelentkezhetnek OKJ-s végzettséget adó képzésre is.

A több lépcsőben megvalósuló program célja, hogy a fiatalok minél rövidebb ideig legyenek állás vagy tanulás nélkül. A Rendszerben dolgozó ifjúsági tanácsadók személyre szabott segítséget nyújtanak, hogy közösen, a legmegfelelőbb lehetőséget találják meg az ügyfeleknek.

A 2015-ös indulása óta a program már 4500 Heves megyei fiatalnak nyújtott segítséget, akiknek 82%-a valamilyen foglalkoztatási támogatásban részesül, a többiek pedig átképzésben vesznek részt. Ez idő alatt a nyilvántartott 25 év alatti álláskeresők száma csaknem 40%-kal csökkent megyénkben.

A lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályai (régebbi nevén munkaügyi kirendeltségek) szolgálnak az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való regisztrációs és belépési pontként. A tanácsadók segítségével – egy személyes beszélgetés során – ki lehet választani a fiatal számára legmegfelelőbb opciót.

Hasznos információk:  www.ifjusagigarancia.gov.hu

(Heves Megyei Kormányhivatal)