A koronavírus-járvány nyomán megnőtt az érdeklődés az étel-házhozszállítás iránt, Eger környékén is sok vendéglátó-ipari vállalkozás indított ilyen szolgáltatást a talpon maradás és a vendégkör megtartása érdekében. A járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei 26 helyszínen ellenőriztek.

A megnövekedett fogyasztói igények miatt több vendéglátó-ipari egység túlterheltté vált, ami hatással volt a szabályos működésükre is – állapítható meg az Egri Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya május-júniusi vizsgálatai alapján.

Az ellenőrök olyan hibákat tártak fel, mint a tiszta és szennyes munkaműveletek kereszteződése, rozsdás eszköz, az áruk nem megfelelő tárolása, vagy a páraelszívók és falak takarításának elmaradása. Volt ahol hiányoztak a biztonságos étel-előállításhoz szükséges nyitott zöldség- és húselőkészítők, elkülönítő ajtók és átadóablakok, sőt munkaasztalok is.

A szakemberek 7 esetben szabtak ki pénzbírságot, 4 alkalommal pedig figyelmeztették a vállalkozást. Az üzemeltetők a feltárt hiányosságokat a megadott határidőkre megszüntették.

(Heves Megyei Kormányhivatal)