Győri építészcsapat tervezheti az egri járási hivatal épületét - derült ki a Heves Megyei Kormányhivatal országos tervpályázatának eredményhirdetésén. A pályázók a Kossuth Lajos utca 15. sz. alatt, negyed évszázada üresen álló egykori nőtlen tiszti szálló helyére álmodhatták meg az Egri Járási Hivatal jövőbeli épületét. Az első helyezett elképzelése a jelenlegi utcaképbe szinte változatlanul illeszkedik bele.

A Heves Megyei Kormányhivatal februárban meghirdetett felhívása a műemléki környezetbe illeszkedő, ugyanakkor a XXI. század követelményeinek megfelelő hivatali épület tervezését tűzte ki célul. A csütörtöki eredményhirdetésen dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott elmondta: a rossz statikai állapotban lévő, régóta kihasználatlanul álló épület helyére tervezett új ingatlanba a tervek szerint az Egri Járási Hivatal hét osztálya költözik, melyek most több helyszínen, széttagoltan működnek. Kiemelte, hogy a megépítendő épület helyszíne érintkezik a történelmi belvárossal, egy műemléki környezetben lévő, városképet meghatározó tér, ezért fontos volt a tervezésbe az építész szakma lehető legszélesebb körét bevonni. Sikeresnek ítéli a pályázatot, mert az ország minden tájáról, összesen 34 pályamunka érkezett, melyekből 32 volt a szabályoknak megfelelő. Hét építész foglalt helyet a kilenctagú bíráló bizottságban, akik csak az értékelés után ismerhették meg a pályázók kilétét.Az eredményhirdetésen Eltér István, az Építész Kamara képviselője, a bizottság társelnöke is köszöntötte a pályázókat, s mint mondta, több jó ötlet jelent meg a munkákban, amiket a végső tervezésnél majd fel lehet használni. Az első helyezett csapat elképzelése a jelenlegi épület homlokzatát megőrzi.

Az első helyezett Zip Architects Kft. csapata

Díjazottak:
I. helyezett: Zip Architects Kft. /Győr/
II. helyezettek: Perényi Stúdió Kft. /Budapest/, Hetedik Műterem Kft. /Budapest/
III. helyezettek: Építész Kaláka Kft. /Budapest/, Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft. /Budapest/
Különdíjban részesült: D55 Építész Iroda Kft. /Gödöllő/, Építész Stúdió Építész Tervező és szaktanácsadó Kft. /Budapest/

Minden pályázónak köszönjük a részvételt és gratulálunk a díjazottaknak!

Utcaképbe illeszkedő, modern hivatali épület a cél

Az eredményhirdetésről készült fotók megtekinthetők a Galériában.

(Heves Megyei Kormányhivatal)