A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és a Miniszterelnökség szervezésében a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő jogszabály-módosításokkal kapcsolatos képzést tartottak ma Egerben, a Megyeházán. A fórumon Heves mellett Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vezető kormánytisztviselők vettek részt.

A tanácskozást dr. Pajtók Gábor, kormánymegbízott, a 3 megyéből létrehozott munkacsoport vezetője nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a bürokráciacsökkentésről szóló törvény tovább erősíti a közjó szolgálatát, illetve a Jó Állam koncepciója megvalósulását: az eljárások gyorsulnak, az állampolgárok pedig garanciákat kapnak arra, hogy ügyük a megadott határidőn belül érdemben befejeződjön. A kormánymegbízott Magyary Zoltántól, a modern magyar közigazgatás-tudomány megalapítójától idézett két fontos gondolatot: „A közigazgatást kell alkalmassá tenni, hogy a kormányzás céljai megvalósulhassanak.”, illetve „A posztindrusztriális államban a közigazgatás nagyüzemű eredménye az uralkodó követelmény, miközben érvényesülnek a jogszerűség a szolgálatszerűség, a szakszerűség követelményei.

Dr. Pajtók Gábor kiemelte: a kormánytisztviselői hivatásrendet a szakértelem, a közjó szolgálatát képviselő etika, a felelősségérzet, a belülről fakadó szolgálatkészség és az empatikusság jellemzi. A világban a legnagyobb verseny tulajdonképpen egy olyan állam modell megteremtése tekintetében folyik, amely képes alkalmazkodni a XXI. század társadalmi viszonyaihoz, és amely meghatározza az adott ország versenyképességét is. Emellett párhuzamosan futnak a versenyek a világban többek között a technológia tekintetében és az ásványkincsek birtoklásáért is. Az állam tisztviselői, ha közvetve is, ennek a nemzetközi versenynek részesei, így a célunk nem lehet más, mint a magyar állam versenyképességének megtartása és az említett feltételeknek megfelelő állammodell megteremtésében való közreműködés. Ahogy az Alaptörvény nemzeti hitvallás fejezete fogalmaz: bízunk a közösen alakított jövőben.

A közigazgatás jelenlegi reformjának legfőbb célja a minél egyszerűbb, minél kevesebb állampolgári és hivatali adminisztrációval járó hatósági eljárások bevezetése – mondta a rendezvény megnyitóján dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Az államtitkár beszélt a járások megerősítéséről és a közigazgatási életpálya modellről is.

A rendezvényen előadást tartott dr. Belányi Márta, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki a bürokráciacsökkentés koncepciója és folyamatát ismertette. Kiemelte: a kormányzás kiemelkedő célja a társadalom elégedettségének megteremtése és fenntartása, a polgári berendezkedés fő kérdése pedig, hogy az állampolgár a befizetett adójáért milyen közigazgatást, közoktatást, közbiztonságot és egyéb közellátásokat kap cserébe. A közigazgatás minőségének javításáért indult el a területi közigazgatás integrációja, az állami rezsicsökkentés, az e-közigazgatás fejlesztése, a központi hivatalok felülvizsgálata, a járási hivatalok megerősítése, az általános közigazgatási rendtartás kialakítása és a bürokráciacsökkentés is.

Az állampolgárok terheinek csökkentése érdekében – mondta a helyettes államtitkár – meg kell teremteni az egyszerűbb, átláthatóbb, egységesebb közigazgatási hatósági eljárási szabályozást. Az államreform lépéseinek kialakításakor nagy hangsúlyt fektetnek a kormányhivataloktól érkező javaslatokra is. Igyekeznek az eddig átlagosan 25%-kal rövidült ügyintézési időket tovább csökkenteni.

A bürokráciacsökkentés módszereiről és elemeiről dr. Horváth Tamás, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője beszélt.

A rendezvény további részében szekcióüléseket tartottak a módosított jogszabályok részletes módszertanáról és a közigazgatási hatósági eljárások módosítások szerinti folyamatáról. A képzés a jogszabály-módosítások bemutatása mellett azok gyakorlati alkalmazásához is segítséget nyújtott a kormánytisztviselőknek.

Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)