A csányi önkormányzat 2013 óta foglalkozik mezőgazdasági programja keretében állattartással, jelenleg kétszáz kecskét tartanak a falu határában felépített korszerű farmon. Most tejfeldolgozó üzemet avattak, ahol sajtokat, joghurtokat és palackozott kecsketejet készítenek majd. Az ünnepségen elhangzott: a település igyekszik minden támogatási lehetőséget kihasználni, az üzemet például a Belügyminisztérium pályázati támogatásából alakították ki, de fenntartható, bővíthető működésben gondolkodnak. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Pajtók Gábor, Heves megyei kormánymegbízott is.

- A külső forrásokat, pályázati lehetőségeket ki kell használni, de önerőből is mindent meg kell tenni – hangsúlyozta beszédében Medve István, Csány polgármestere. A településvezető felidézte, évekkel ezelőtt hogyan valósították meg önerőből a virágosítást, a hó eltakarítását, a dinnyefesztiválok szervezését és vágtak bele 2013-ban az önkormányzati földeken való gazdálkodásba. Dinnyét, burgonyát termesztenek sikerrel, de pár éve gyümölcsöst és tölgyest is telepítettek.
Közfoglalkoztatás keretében 2013 őszétől foglalkoznak állattartással. Kialakítottak egy kecskefarmot, melyet új hodályépülettel bővítettek önerőből. 2015-ben Start Plusz díjban részesült az önkormányzat, a díjjal járó 3 millió Ft-ból napelem rendszert telepítettek a kecskehodály tetejére. A kétszáz kecskének maguk termelik meg a takarmányt. A tervek szerint a tej-feldolgozót és a kecskefarmot is bővítik a jövőben.

- Nincs jobb, mint a saját magunk által, helyben megtermelt élelmiszer – emelte ki Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki a kezdetektől követte, támogatta a csányiak törekvéseit. A tervek szerint a kecsketejből készült élelmiszereket a környékbeli iskolákba, óvodákba járó gyerekek is rendszeresen fogyaszthatják majd, ha sikeresen csatlakozik az üzem az iskolatej programhoz. A beruházást az államtitkár példaértékűnek nevezte és megköszönte a hatóságok munkáját, támogatását.

- A beruházás lehetővé teszi, hogy az itt vagy a környéken megtermelt alapanyagból a feldolgozás révén sokkal nagyobb értéket képező élelmiszer készüljön – mondta dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott. Emlékeztetett, hogy a településnek évszázados mezőgazdasági hagyományai vannak, a csányiak –a polgármester vezetésével- helyesen ismerték fel, hogy érdemes ezekre az alapokra építeni.

A köszöntők sorát a támogató szerv nevében Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője zárta, kiemelve, hogy 2008-ban még 600 ezer ember szerepelt az álláskeresési nyilvántartásban, míg ma 267 ezer az álláskeresők száma.

Gál Gábor továbi fotóit tekintse meg a kapcsolódó galériában, van IDE kattintva.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)