A március végén, április elején tapasztalt lehűlés elsősorban a gyümölcsültetvényeket károsította. A gazdák Heves megyében több mint 1600 hektárt érintően jelentettek fagykár miatt várható terméskiesést.

A tavasszal tartósan jelentkező éjszakai fagyok hatására a gyümölcsfák virágai elhaltak, termékenyülés nélkül leperegtek, más esetben terméskötődési problémák léptek fel, vagy elhaltak a terméskezdemények. A károsodott kultúrák állapotán tovább rontott az április közepén jelentkező újabb lehűlés, és a későbbi virágzású gyümölcsfajok esetében (alma, körte) is jelentkeztek már fagykárok.

Heves megyében a legnagyobb mértékű károsodás – korai virágzása miatt – a kajszibarack-ültetvényeket érte, a várható hozamkiesés 70-100%-os.
Az agrárkár megállapító szervhez 167 tavaszi fagykár bejelentés érkezett, 1600 hektár területnagyságot meghaladó mértékben.

Jelentős – átlagosan 60-80% – kiesés várható az őszibarack-, cseresznye-, szilva- valamint a diókultúrák esetében. Kisebb mértékben károsodtak a meggy-, alma- és körteültetvények, ahol 40-50%-os mértékű a kár.

A későbbi virágzású bodza- illetve birskultúrákat nem viselték meg az áprilisi éjszakai hidegek, és a tapasztalatok alapján a „fagyosszentek” idejére bekövetkezett lehűlés sem volt olyan mértékű Heves megyében, amely komoly károkat okozott volna.

(Heves Megyei Kormányhivatal)