Összesen 90 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg állami forrásból Egerben, a Modern Városok Program keretében, a programelemeket most felülvizsgálják, aktualizálják – közölte Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter országjáró útja egri állomásán. A Habis László polgármesterrel tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a látogatás alkalmával áttekintették az eddig munkát, a helyi fejlesztések előkészítése, megvalósítása pedig megfelelő ütemben zajlik.

Összességében 90 milliárd forint értékű infrastrukturális, kulturális, gazdasági, sport- és turisztikai célú fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern Városok Program (MVP) keretében Egerben . Kósa Lajos miniszter elsőként az Egert az autópályával összekötő M25-ös út építését emelte ki, a több szakaszban zajló, 56 milliárd fortintos beruházás a legmeghatározóbb eleme az MVP helyi fejlesztéseinek.

Eger számára fontos az intermodális csomópont kialakítása is, de a megvalósíthatósági tanulmány arra mutatott rá, hogy felül kell vizsgálni az elképzeléseket, a helyi közlekedési szokások alapján ugyanis nem lehet a belvárosi buszpályaudvart teljes egészében felszámolni – hangzott el

Turisztikai és kulturális szempontból a legmeghatározóbb az egri vár felújítása. Mint Kósa Lajos fogalmazott, elkerülhetetlen a Zárkándy bástya rekonstrukciója, ezért 600 millió forintból megterveztetik annak felújítását.

A Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ kialakítása nagyon jól halad, a Bárány uszoda felújítása jelenleg is tart és tervben van a Makovecz-uszoda rekonstrukciója és új létesítmények építése. A Török fürdő felújítását és az épületek részbeni funkcióváltását át kell gondolni- emelte ki a miniszter. Végül a déli iparterület fejlesztéséről beszélt, ami hosszabb távon nyújt lehetőséget a vállalkozások terjeszkedésére.

Habis László polgármester a sajtótájékoztatón eredményesnek nevezte az eddig elvégzett munkát és méltatta a tárcavezető és az önkormányzat együttműködését.

Fotó: MTI

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)