A Földművelésügyi Minisztérium rendelete értelmében az ország kijelölt területein - a kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben illetékes főosztályai bevonásával - ismételten immunizálják a ragadozó emlősöket veszettség ellen. A repülőgépes és/vagy kézi vakcinázás Heves megyében 2017. április 3-8. között történik, amelyről minden önkormányzatot értesítettek.

Az érintett területeken a vadászatra jogosultak számára a hatékony felkészülés érdekében tájékoztató megbeszélést tartottak.

A veszettség legfőbb terjesztője a róka, ezért az oltási területen, csalétekbe rejtett oltóanyagot helyeztek ki. A vakcinát is tartalmazó fóliázott csalétek, kb. 4 cm átmérőjű és 1,5 cm magas, szürkésbarna színű. Fontos, hogy amennyiben a lakosok ilyen kihelyezett csalétket találnak, ahhoz ne nyúljanak hozzá. Bár az oltóanyag emberre és állatra ártalmatlan, ha a kapszulából kikerülő vírus szembe, szájba, orrba vagy sebbe kerül, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Amennyiben a vakcina ép bőrfelülettel érintkezik, elegendő jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal lemosni.

Az Európai Unió - immár második éve - az aranysakálok vizsgálatát is támogatja.

A hatóság a vakcinázás idejére és az azt követő 21 napra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. Ezen idő alatt a kutyákat zárva kell tartani, közterületen csak pórázon sétáltassák őket. Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kutyák ne egyék meg vagy a legelő állatok ne tapossák össze a rókák számára kihelyezett csalétket.

Amennyiben valaki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, azonnal értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

Hazánkban 1992 óta vakcinázzák így a rókákat. Ez jelenleg is a legkorszerűbb védekezési mód a veszettség ellen.

Fotó: Vadászlap

(Kommunikáció - Heves megye)