A járványküszöb érték többszöröse megyénkben az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya – derül ki a háziorvosi praxisok jelentése alapján készített összesítésből. A Heves Megyei Kormányhivatal adatai szerint január 28. és február 3. között megyénkben több mint háromezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az érintettek fele 14 év alatti. Megbetegedések halmozódásáról egy vidéki általános iskolából és egy óvodából érkezett jelentés. Öt fekvőbeteg ellátó intézményben van látogatási tilalom: az egri, hatvani és gyöngyösi kórház, valamint a Mátrai Gyógyintézet után a Parádfürdői Állami Kórház vezetője is a látogatás korlátozása mellett döntött. A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei higiénés szabályok betartására figyelmeztetnek és hangsúlyozzák: aki beteg, maradjon otthon!

A figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2019. január 28. és február 03. között 3405 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az 5. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
• A betegek 49,9 %-a 14 éven aluli korcsoportból került ki. A megbetegedések 0,3 %-a a 0 évesek, 1,0 %-a az 1-2 évesek, 12,0 %-a a 3-5 évesek,16,5 %-a a 6-9 évesek, 20,1%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.
• A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 50,1 %-a. Ezen belül 19,2 % a 15-24 évesek, 10,1 % a 25-34 évesek, 15,9 %-a a 35-59 évesek, 4,9 %-a a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 5. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 1114,7 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) fölötti, nagyon magas influenza aktivitást mutat.

A 4. héten bejelentett óvodai halmozódás során megbetegedett két gyermek orr/garat váladékának influenza laborvizsgálata Influenza A (H1) vírus pozitivitást igazolt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten egy vidéki általános iskola és napközi otthonos óvodából érkezett jelentés. A megbetegedettek közül három gyermek orr/garat vizsgálatára került sor Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályán, melynek eredménye Influenza A (H1, H3) vírus pozitivitást mutatott.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 5 betegtől küldtek be mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára, kettő minta negatívnak bizonyult, három mintából Influenza A (H1, H3) vírus volt azonosítható.

A Mátrai Gyógyintézet intézményi laboratóriumában öt beteg vizsgálati anyagában mutatták ki az Influenza A vírust. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet betegétől küldött minta negatív minősítést kapott.

Heves megye fekvőbeteg ellátó intézeteiben elrendelt látogatási tilalmak:

- Mátrai Gyógyintézet, Mátraháza
- Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet, Hatvan
- Bugát Pál Kórház, Gyöngyös
- Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, Eger
- Parádfürdői Állami Kórház, Parádfürdő (2019. február 5-től)

A látogatási tilalmakat az intézmények főigazgatói saját hatáskörben rendelték el, visszavonásig érvényesek.

A szezonális influenza elleni védekezésben kiemelt jelentőségű néhány alapvető higiénés szabály betartása, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés, illetve a fertőzés továbbadásának veszélyét:

• A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
• Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál - használjon eldobható papírzsebkendőt!
• A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
• A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
• Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
• Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
• Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

(Heves Megyei Kormányhivatal)