Az év első hetében egy kórházi betegnél már azonosítottak influenza vírust Heves megyében, de a betegek aránya még mindig jóval a járványküszöb alatt van – derül ki a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának jelentéséből. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megyénkben január végén, február elején kezd el az influenza járványosan terjedni, ezért a szakemberek szerint még érdemes oltatni, van idő a védettség kialakulásához. A többi közt 60 év felettiek és krónikus betegek számára ingyenes az influenza elleni védőoltás, a részletekről a háziorvosok adnak felvilágosítást. Eddig megyénkben a rendelkezésre álló térítésmentes vakcina közel felét vették igénybe az arra jogosultak.

Az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2018. december 31. és január 6. között 240 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedéseket mindhárom Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához jelentették.

Az 1. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
• A betegek 37,4%-a 14 éven aluli volt. A megbetegedések 2%-a az 1 éves aluliak, 6,3%-a az 1-2 évesek, 8,3%-a a 3-5 évesek, 12,5%-a a 6-9 évesek, 8,3%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.
• A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 62,6%-a. Ezen belül 16,6% a 15-24 évesek, 14,6% a 25-34 évesek, 21% a 35-59 évesek, illetve 10,4% a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 1. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 78,6 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 1 betegtől küldtek be mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára. A minta negatívnak bizonyult.
Azonban megyénkben megjelent az Influenza A vírusa, amelyet egyik kórházunkban fekvő beteg vizsgálati anyagából mutattak ki.

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megyénk területén január utolsó és február első heteiben kezd el az Influenza járványosan terjedni, ezért a védettség kialakulásához még elegendő idő áll rendelkezésre.

A kockázati csoportba tartozó személyek számára a 3FLUART és VAXIGRIP térítésmentes influenza elleni oltóanyagok elérhetőek megyénk háziorvosi praxisaiban.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Népegészségügyi Főosztály/ Kommunikáció)