Valamelyest csökkent, de még mindig a járványküszöb érték sokszorosa az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya Heves megyében – derül ki a háziorvosoktól kapott adatok alapján készített összesítésből. A Heves Megyei Kormányhivatal jelentése szerint február 4. és 10. között háromezer felett volt az influenzagyanús betegek száma, 230-cal kevesebb, mint az azt megelőző héten. Az érintettek közel fele 14 év alatti. Megyénk öt fekvőbeteg ellátó intézményében továbbra is látogatási tilalom van érvényben. Dr. Pozsgai Szabolcs, helyettes megyei tisztifőorvos azt mondta, valószínűleg az influenzajárvány a múlt héten elérte megyénkben a csúcsot és remélhetőleg innentől folyamatosan csökkenni fog a betegek száma.

A megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2019. február 04. és február 10. között 3.175 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 6. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
• A betegek 46,4%-a 14 éven aluli volt. A megbetegedések csak minimálisan érintették a 2 éven aluliakat, jellemzően a 3-5 évesek, a 6-9 évesek, illetve a 10-14 évesek korosztálya volt érintett a megbetegedésekben. Ettől függetlenül minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.
• A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 53,6%-a, ahol szintén érintett volt valamennyi korosztály. Legnagyobb számban a 35-59 évesek, illetve a 15-24 évesek keresték fel háziorvosukat a betegség tüneteivel.

Heves megyében a 6. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 1039,4 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) fölötti, nagyon magas influenza aktivitást mutat.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 6. héten a Hatvani Járási Hivatal illetékességi területéről, valamint a Parádfürdői Állami Kórházból érkezett jelentés. A megbetegedettek közül három gyermek, illetve három ápolt hatósági járványügyi orr/garat-váladék vizsgálatára került sor a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályán. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye 5 esetben Influenza A (H1, H3) vírus pozitivitást mutatott, egy gyermek esetében negatív eredménnyel zárult.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 5 betegtől küldtek be mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára, egy minta negatívnak bizonyult, egy mintából Adenovírust mutattak ki és három mintából Influenza A (H1) vírus volt azonosítható.

Megyénk fekvőbeteg ellátó intézményei négy ápolt mintáját küldték vírus azonosítás céljából laboratóriumi vizsgálatra, egy mintából mutatták ki az influenza A (H1) vírust.

Heves megye fekvőbeteg ellátó intézeteiben elrendelt látogatási tilalmak:

  1. Mátrai Gyógyintézet (Mátraháza): A kórház teljes területén 2019. január 21-től visszavonásig.
  2. Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet (Hatvan): A kórház teljes területén 2019. január 23-tól visszavonásig.
  3. Bugát Pál Kórház (Gyöngyös): A kórház teljes területén 2019. január 24-től visszavonásig.
  4. Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet (Eger): A kórház teljes területén 2019. január 25-től visszavonásig.
  5. Parádfürdői Állami Kórház (Parádfürdő): A kórház valamennyi fekvőbeteg ellátó osztályán 2019. február 05-től visszavonásig.

A szezonális influenza elleni védekezésben kiemelt jelentőségű néhány alapvető higiénés szabály betartása, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés, illetve a fertőzés továbbadásának veszélyét:

• A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
• Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál - használjon eldobható papírzsebkendőt!
• A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
• A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
• Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
• Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
• Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét!

(Heves Megyei Kormányhivatal)