Az Influenza Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2017. november 27. és december 3. között 65 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
A megbetegedéseket a HMKH Egri, a Füzesabonyi és a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához jelentették. A térítésmentes oltóanyagok megyénk háziorvosi praxisaiban elérhetők és az Egészségügyért Felelős Államtitkárság döntése alapján már a közneveléi intézmények dolgozói is igénybe vehetik.

A 48. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
• A betegek 39%-a a 14 éven aluliak korcsoportjából került ki. A megbetegedések 8%-a az 1-2 évesek, 23%-a a 6-9 évesek, 8%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette. A 0 és a 3-5 éves korcsoportból nem jelentettek megbetegedést.
• A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 61%-a. Ezen belül 15,5% a 15-24 évesek, 30% a 25-34 évesek, 15,5% pedig a 35-59 évesek korosztályába tartozott. A 60 éven felüliek korcsoportjából megbetegedést nem jelentettek.

Heves megyében a 48. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 20 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 48. héten nem érkezett jelentés.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat háziorvosai virológiai vizsgálatra 1 betegtől küldtek be mintát az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, a minta negatívnak bizonyult.

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség.

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkár körlevelében tájékoztatott arról, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság döntése alapján térítésmentes influenza elleni védőoltásban részesíthetők a köznevelési intézmény dolgozói is. A védőoltás beadása a háziorvostól kérhető.

A 3FLUART és VAXIGRIP térítésmentes influenza elleni oltóanyagok már elérhetők megyénk háziorvosi praxisaiban.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)