A hideg időjárás beköszöntével kezdődik a fűtési szezon, folyamatos lesz a távhőszolgáltatás, felizzanak a kazánok, beindulnak a gázkonvektorok. Érdemes körültekintőnek lenni, átgondoltan fűteni egyrészt a biztonságunk, másrészt a környezetünk védelme érdekében! A hulladékok megfelelő kezelésével, a fűtőberendezések karbantartásával és a tüzelőanyagok helyes megválasztásával sokat tehetünk a levegő tisztaságáért, a saját egészségünkért – hívja fel a figyelmet az Egri Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya az országos „Fűts Okosan!” kampányhoz kapcsolódva.

Mit NE dobjunk a tűzre?
Ha hulladékkal, műanyaggal, autógumival, forgácslappal, festett vagy lakkozott fával, ruhaneművel, színes papírral fűt, rengeteg veszélyes, rákkeltő anyagot juttat a levegőbe, mellyel nemcsak a környezetet, de a saját és Családja egészségét is veszélyezteti. Az illegális hulladékégetés az egészségügyi kockázat mellett a fűtőberendezés egészét is károsíthatja, a kémény falán lerakódott szennyeződés pedig begyulladhat, emellett pedig pénzbírság kiszabásával sújtható.
A zöldhulladék elégetése szintén nagyon káros, az avar és a kerti hulladék elégetése helyett inkább komposztáljon! – Kezelje felelősen a hulladékot!

Mit dobjunk a tűzre?
Ha fával fűt válassza tüzelőnek a száraz tűzifát, a fabrikettet vagy a fapelletet, így kíméli környezetét és akár 20-30%-kal csökkentheti fűtési költségeit. Csak a száraz keményfa (elsősorban bükk, tölgy, akác, gyertyán) használható gazdaságosan, így javasolt időjárásálló tűzifatárolóban, legalább 12 hónapig szárított tűzifával fűteni. A puhafák (nyár, éger, kőris) vegyes tüzelés esetén alkalmasak tüzelésre.
A fa, mint tüzelőanyag mellett elterjedt még a lignit és a barnaszén használata, ugyanakkor ez kevésbé gazdaságos megoldás és magas kéntartalmuk miatt jobban terhelik a környezetünket és ezzel veszélyeztetik egészségünket. – „Tegyen jó fát a tűzre!”

Hogyan fűtsünk?
Ellenőriztessük rendszeresen kazánjainkat, kéményünket! A karbantartott tüzelőberendezés nagyobb hatásfokkal és biztonságosan működik, ezáltal hatékonyabban óvjuk környezetünket és a fűtés költségei is csökkennek. Fontos, hogy a fűtési és meleg víz előállítási igényeiknek megfelelő, leginkább környezetbarát tüzelőberendezést telepítsék otthonukba, illetve mindig a megfelelő tüzelőanyagot használják!

További tájékoztatásért látogassanak el a www.futsokosankampany.hu weboldalra!

(Heves Megyei Kormányhivatal – Kommunikáció / Egri Járási Hivatal - Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály)