Hétfőn több mint egymillió diák számára csöngettek be a magyar általános és középiskolákban, hamarosan megkezdődnek a felsőoktatási intézmények őszi szemeszterei is. Azoknak a 16-25 év közötti fiataloknak, akik nem tanulnak tovább és állásban sem helyezkedtek el, érdemes mielőbb felkeresni a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályát! Ingyen kaphatnak segítséget az álláskereséshez, piacképes képzésben részesülhetnek, de az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében anyagi támogatást is kaphatnak. Heves megyében eddig 3500 fiatalnak segített ez a program. Az idei év első felében 16 százalékkal volt kevesebb a 25 év alatti, nyilvántartott álláskereső, mint előző évben!

A járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira pályakezdő álláskeresőként regisztráló fiatalok nagyon sokféle segítséget kaphatnak úgy, hogy fizetniük sem kell érte. Állásajánlatok közül válogathatnak, részt vehetnek álláskeresési technikák oktatásán, ahol megtanulhatják az álláskeresés fortélyait, ha pedig még tanulni szeretnének, jelentkezhetnek OKJ-s végzettséget adó képzésre is.
Az Ifjúsági Garancia Rendszer kimondottan ennek a célcsoportnak - 16-25 év közötti - kínál lehetőségeket, és járul hozzá érdemben a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeinek növekedéséhez.

A kormány a 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós források egy jelentős részének felhasználásával indította el a programot, melynek célja, hogy azon 16-25 év közötti fiataloknak, akik nem tanulnak, és nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlania elhelyezkedésre vagy tanulásra. A program több lépcsőben valósul meg, a cél az, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek el munkanélküliként, vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló GINOP-5.2.1-14-2015-00001 kiemelt projekt keretében a Heves Megyei Kormányhivatal – az Európai Unióval megkötött Partnerségi Megállapodás egyik hangsúlyos célkitűzésével, valamint Magyarország Ifjúsági Garancia Akciótervével összhangban – a fiatalok foglalkozatásának növelése érdekében 6 594 fő 25 évnél fiatalabb személy munkaerő-piaci esélyeit kívánja kedvezőbbé tenni megyénkben 7 756 millió forintos forrás felhasználásával.

Megyénkben a program 2015. évi indulása óta eltelt időszakban, 2018. július végéig 3 536 fő bevonására került sor, mely létszám több mint 77,5 %-a valamilyen foglalkoztatási támogatásban részesül, a többi ügyfél pedig átképzésben vesz részt. Heves megyében az idei év első félévében a nyilvántartott 25 év alatti álláskeresők létszáma 16,3 %-kal kevesebb, mint egy évvel korában, amelyhez érdemben hozzájárult az Ifjúsági Garancia Rendszer is.

A foglalkoztatási osztályhoz forduló fiatalok az igényeik, készségeik és lehetőségeik alapján valamilyen továbblépési lehetőséget kapnak. Ez lehet álláslehetőség, esetleg piacképes tudás megszerzése, de vállalkozói tevékenységhez nyújtott segítség is, amelyekhez támogatás is igényelhető. A program nyújtotta lehetőségek sokfélék, ráadásul kombinálhatóak is, és ehhez a foglalkoztatási osztályon dolgozó ifjúsági tanácsadókkal közösen kialakított egyéni terv, továbbá a megvalósításhoz igényelhető anyagi támogatás nyújt segítséget.

A rendszerbe történő jelentkezés a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain lehetséges, de online is lehet regisztrálni a www.ifjusagigarancia.gov.hu oldalon, illetve az ifjúsági garancia már a Facebookon is elérhető (www.facebook.com/IfjusagiGarancia).

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció / Foglalkoztatási Főosztály)