Ismét lehetősége nyílt a Heves Megyei Kormányhivatal szakembereinek a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítésére. Az Egri Járási Hivatal növény- és talajvédelmi, valamint a járási földhivatali osztályok munkatársai idén is a Készenléti Rendőrség helikopterének segítségével, összesen 48 település határát ellenőrizték, így egyetlen nap alatt mintegy 150 000 hektárt vettek szemügyre.

Heves megyében másodszor szerveztek helikopteres parlagfűfelderítést, az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával.

Huszárné Bodor Éva osztályvezető és Dr. Boncz László Egri Járási Hivatal hivatalvezető

A parlagfű elleni védekezés a törvényi szabályozás szerint a földhasználó kötelessége – belterületen és külterületen egyaránt – mondta felszállás előtt dr. Boncz László. A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járás Hivatal hivatalvezetője fontos feladatnak tekinti a parlagfűvel fertőzött területekről tett állampolgári bejelentések kezelését is, amelyeket minden esetben a lehető leghamarabb igyekszenek kivizsgálni. Külterületi ingatlanok ellenőrzéséhez a hivatal kollégái kézi műholdas helymeghatározó eszközöket használnak, ettől az évtől pedig már drónokat is alkalmaznak, amelyeket speciális drónpilóta képzést kapott munkatársak kezelnek – mondta dr. Boncz László. A korszerű technikai eszközöknek is köszönhetően idén már 153 hektár felderített parlagfüves terület ellenőrzése történt meg, míg a tavalyi év hasonló időszakában 115 hektár – tette hozzá.

Az idei évtől a jogszabály már nem naptári naphoz, hanem kizárólag a parlagfű fejlettségi állapotához, biológiájához köti a védekezési kötelezettséget. Az Egri Járási Hivatalnak minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabnia a mulasztókra, amelynek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet, de 3 éven belüli ismételt jogsértés esetén a kiszabott bírság összegét annak felével meg kell növelni.

A levegőből 48 település határát ellenőrizték

A parlagfű elleni védekezés folyamatos, egész évben fennálló kötelezettség. A hatóság 2018. augusztusáig 2 030 000 forint növényvédelmi bírságot szabott ki, míg idén ez az érték már csak 800 000 forint.

(Heves Megyei Kormányhivatal)