Nyári melegben érdemes a szokottnál is körültekintőbbnek lenni, ha ételekről van szó, hiszen a mikroorganizmusoknak kedvez a 30 fok fölötti hőmérséklet – hívta fel a figyelmet dr. Kovács Rezső, a Heves Megyei Kormányhivatal hatósági állatorvos munkatársa a Tv Egernek adott interjújában. A gyomorrontás, ételmérgezés és egyéb kellemetlen következmények néhány tanács betartásával megelőzhetők!

- A mikroorganizmusok meleg hőmérsékleten könnyebben elszaporodnak az élelmiszerekben, így a nyári kánikulában érdemes a szokottnál is körültekintőbben tárolni, szállítani és természetesen felhasználni azokat. Piacra, boltba is jó, ha hűtőtáskával megyünk, a tejterméket, húsfélét, azaz a romlandó élelmiszereket abban a melegtől védve vihetjük haza – mondta dr. Kovács Rezső. A szakember szerint már a vásárlásnál legyünk körültekintőek, feszülő csomagolású terméket ne vegyünk meg, mert az élelmiszer gázosodása utalhat a már nem megfelelő állapotára, különösen igaz ez a tejtermékekre (kivéve a tejfölöket, kefireket, mert azoknál a gázképződés természetes velejáró).

A nyári „rémek”, azaz a szalmonella, a kolibaktérium fertőzés, vagy a liszteriózis a higiénés szabályok betartásával (alapos kézmosás, az edények, konyhapult megfelelő tisztítása), a hőkezelés alkalmazásával és a megfelelő tárolással megelőzhetők- összegezte dr. Kovács Rezső.  Az élelmiszereket (különösen a húsokat) alaposan süssük, főzzük át, aztán hideg vízbe téve az edényt hűtsük le az ételt, majd azonnal tegyük hűtőszekrénybe (és ne hagyjuk a konyhapulton)!

A fel nem használt ételt ne tárjuk sokáig a hűtőszekrényben sem, ha később szeretnénk elfogyasztani, inkább fagyasszuk le rögtön az elkészülte után! Fontos, hogy a már kiengedett élelmiszert sose fagyasszuk újra!

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)