Az Egerben felállított, vagy itt állomásozó katonai alakulatok és minden, Hazájáért áldozatot vállaló egri lakos tiszteletére állít emléktáblát a várban a Heves Megyei Védelmi Bizottság, a Honvédelmi Minisztérium és az egri önkormányzat. A táblát, melyen összesen 28 egri kötődésű katonai szervezet neve szerepel, október 17-én, az Egri Vár Napján avatják fel. Ekkor kerül sor az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok ünnepélyes eskütételére is.

Idén 60 éves a Dobó István Vármúzeum. Az intézmény október 10. és november 6. között születésnapi programsorozattal ünnepel, melyek középpontjában a múzeumi mindennapok lesznek. Sajtótájékoztatón elhangzott: a megyei gyűjtőkörű intézményben komoly szakmai munka zajlik, közel 1 millió műtárgyat őriznek és kutatnak. Mint Ringert Csaba igazgatói tanácsadó elmondta, a rendezvénysorozattal kevésbé a turisztikai attrakciókra, inkább a múzeumi háttérmunka bemutatására fókuszálnak. Bejelentette, hogy a Végvári Vigasságok „Minősített fesztivál” besorolást kapott, idén is több mint tízezer látogatót szórakoztattak színvonalas programokkal.

A Hatvan hatás című kiállításukra műtárgy sztorikkal készülnek, az Egri Vár Napján interaktív tárlatvezetésekkel, a Gárdonyi kuckó családi napon pedig alkotó foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Részletek megtekinthetők a vár honlapján, a DIV 60 programok bejegyzésben.

A közművelődési programok mellett honvédelmi rendezvényre is sor kerül október 17-én – erről dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke beszélt. Az Egerben felállított, vagy itt állomásozó katonai alakulatok és minden, Hazájáért áldozatot vállaló egri lakos tiszteletére állítanak emléktáblát a várban. A 28 katonai szervezet nevét megörökítő táblát az Egri Vár Napján avatják fel, az ünnepség délben kezdődik majd.

A vár nemzeti emlékhely, a hazaszeretet és áldozatvállalás szimbóluma, ugyanakkor egykor kaszárnyaként is működött, így méltó helyszín a hősökre való emlékezéshez – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Pajtók Gábor. A kormánymegbízott, védelmi bizottsági elnök szerint bár Kossuth Lajos egri beszédében azt mondta, „Itt nem hirdetni, hanem tanulni lehet a hazafiságot”, napjainkban – 170 évvel később- szükség van arra is, hogy hirdessük. Mint mondta, az egri alakulatokba nem csak Hevesből, hanem a környékbeli vármegyékből, megyéből is sok katona került, így amikor ma valaki eljön az egri várba, nem csak a várvédők, hanem akár saját rokonai, ősei tettei előtt is tiszteleghet.

Szintén az Egri Vár Napján, október 17-én kerül sor a Lengyel-Magyar emléktábla megkoszorúzására és az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok ünnepélyes eskütételére.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)